На Львівщині продавців закликають маркувати продукти, що містять йод

1655 0
До продуктів, що містять йод, належать не лише морепродукти, а й виноград, картопля, яйця тощо.
Фото: Today.ua

Фото: Today.ua

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України нагадує, що Україна – країна з низьким вмістом йоду в ґрунті та воді. Йододефіцит спостерігають у багатьох регіонах і, зокрема, на Львівщині. Так, Центр закликає супермаркети та інші магазини позначати йодовмісні продукти спеціальними наліпками. Про це повідомляє Суспільне.

За словами керівниці обласного Центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко, йододефіцит може спричинити захворювання.

Читайте також: Як діяти у разі виникнення аварії на хімічно-небезпечному об’єкті. Інструкція

«Якщо людина постійно недоотримує кількість йоду з продуктами харчування, виникають різноманітні захворювання. Найчастіше це захворювання щитоподібної залози. Загалом всі люди, недотримуючи йод, перш за все, страждають на хвороби шлунково-кишкового тракту. А, по-друге, абсолютно доведено, що знижується інтелектуальний потенціал», – каже вона.

До продуктів, що містять йод, належать не лише морепродукти, а й виноград, картопля, яйця тощо. Водночас будь-які препарати, що містять йод, слід приймати лише після консультації з лікарем.

«Синтетичні препарати йоду повинен призначати лікар. Є таке поняття як профілактична доза. Її призначають вагітним, дітям, підліткам. А є максимально допустима доза йоду, яку призначають людям віком до 40 років у разі, якщо є висока загроза або вже відбулася ядерна аварія. Тому що до 40 років наша щитоподібна залоза працює найбільш активно і має можливість поглинати йод», – додає Наталія Іванченко.

Читайте також: У дитячому будинку-інтернаті на Львівщині виявили спалах дифтерії

Нагадаємо, що через загрозу ракетних ударів, імовірність хімічних чи ядерних атак з боку росії у Львові та області почали частіше вимірювати радіаційний фон. Це потрібно для того, аби знати, чи є Львівщина у безпеці і чи не потрібно вживати йодовмісні препарати.

Ольга Коваль

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми – про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!