На Львівщині понад три тисячі людей очікують у черзі на результати ПЛР-тестів

2881 0
Для допомоги держава вже залучила приватну лабораторію.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

За вчорашню добу лабораторні центри провели більше 2 тисяч ПЛР-тестів, проте залишок проб у холодильнику залишилося ще більше – понад 3 тисячі.

Читайте також: На Львівщині створили базу осіб, які контактували із хворими на Сovid-19

Як зазначила у коментарі Тvoemisto.tv головна епідеміологиня Львівської області, в. о. генерального директора Львівського обласного лабораторного центру України Наталія Тімко, ніякого сплеску чи катастрофи немає, за сьогодні-завтра дослідження зроблять.

«Ніякої катастрофи у тому немає. Так, це багато, але у нас збільшується кількість хворих, а відповідно зростає кількість людей, які потребують лабораторних обстежень. Всі, хто потребують зараз обстеження, забираємо матеріали для первинної діагностики», – каже Наталія Тімко.

За її словами, кілька днів тому були певні проблеми із затримкою реактивів, проте зараз уже немає.

«За сьогодні-завтра лабораторії все надолужать та зроблять тести, які зараз лежать у холодильниках та які надійдуть за сьогодні. У нас вже є угода з приватною лабораторією «Унілаб», яка допомагатиме. МОЗ виділила кошти і ми по аутсорсингу закуповуємо в них послугу досліджень», – каже Наталія Тімко.

Читайте також: Приватні чи державні. Які лабораторії роблять більше тестів на Covid-19

Нагадаємо, що раніше максимальний залишок проб у холодильнику становив до 3 тисяч. У коментарі Тvoemisto.tv Роман Павлів розповів, що з усіх тестів на коронавірус третину, а іноді й половину, роблять приватні лабораторії. 

Глава МОЗ Максим Степанов раніше говорив, що МОЗ залучатиме приватні лабораторії до тестувань. Це, за його словами, розвантажить державні лабораторні центри і максимально зменшить кількість днів, впродовж яких українці чекають на результати тестів. Але при цьому він уточнив, що «людям із вулиці» безкоштовно ПЛР-тестування не проводитимуть.

Наразі львів'янам доводиться близько тижня чекати у черзі на ПЛР-дослідження і ще близько тижня – на результат.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!