На Львівщині рятуватимуть костел, якому майже 400 років

2910 0
У с. Вижняни на Львівщині розпочався мистецький, реставраційний та історико-краєзнавчий табір для молоді з України і Польщі «Дружба задля врятування костелу Івана Сельського». Він діятиме до 30 липня. У програмі табору – збереження костелу, якому майже 400 років.
Фото: uk.wikipedia.org

Фото: uk.wikipedia.org

Табір, що проходить у Золочівському районі Львівщини проводять спільно члени національної скаутської організації України «Пласт» та харцерами ZHR з Республіки Польща, повідомили в прес-службі ЛОДА.

Окрім оздоровлення, учасників табору вчитимуть, як жити серед природи, розкажуть про традиції регіону, а також залучатимуть молоді з сільської місцевості та малих міст області до активного громадського життя.

Програма табору передбачає реставраційні роботи в костелі та на прилеглій території, а також освітній аспект – серію лекцій з історії, етнографії, географії. Цього року акцентується увага на спілкуванні з жителями села, які максимально будуть залучені в програмі табору. Також учасники відвідають замки Золотої Підкови. Такий табір відбувається вдруге.

Костел, біля якого буде проводитись табір, є пам’яткою архітектури 1400 року, і буде відбудований як місце спільних зустрічей українців і поляків. З українського боку ініціатором відбудови є духовенство Львівської архиєпархії УГКЦ.

27 липня учасники табору проведуть День для гостей. В рамках заходу заплановані майстер-класи, зустрічі з військовиками із зони АТО, спортивні змагання, співи і ватра. Контактна особа з українського боку Уляна Овчар (097 945 23 96).

Довідка:

Римо-католицьку парафію у Вижнянах 1400 року заснували Ян Клюс та його дружина Малґожата. До наших днів зберігся костел, який ще називають костелом святого Миколая. Один із найстарших у Львівській архидієцезії РКЦ.

В 1648 році татари спалили костел. Його було відновлено в 1651 році коштом шляхтичів.

У міжвоєнний період храм був перебудований за проектом Броніслава Віктора. Інтер'єри розписали Станіслав Тейсейр, Роман та Маргіт Сельські. Статуя святого Йосифа на фасаді виконана Мар'яном Внуком. Від 1948 року костел використовувався, як склад.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!