На Львівщині ще один випадок ботулізму. У реанімації – 36-річний львів'янин

1461 0
Чоловік вживав паштет домашнього приготування.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У 36-річного львів’янина, який удома спожив паштет домашнього приготування, діагностували ботулізм. Зі скаргами чоловік звернувся за медичною допомогою і його відразу госпіталізували у відділення Мостиської центральної районної лікарні. Його стан не критичний, хоча він досі перебуває в реанімації. Про це Тvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівської області, директорка Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко-Тімко.

Читайте також: Лікарі розповіли про стан львів’янина, якого госпіталізували з ознаками ботулізму

За її словами, чоловіку відразу ввели протибутулінічний антитоксин, після чого стан почав покращуватися.  

«Чоловік з'їв домашній паштет і йому стало погано – почало двоїтися в очах, зіниці розширилися, повіки опустилися. Стан пацієнта не критичний, але середньої важкості», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Також, як зазначила епідеміологиня, ніхто з рідних не постраждав, паштет їв лише потерпілий.

Як раніше Тvoemisto.tv пояснювала Наталія Тімко-Іванченко, до карантину всі випадки ботулізму на Львівщині лікували в обласній інфекційній лікарні. Та оскільки з 15 березня там почали приймати хворих на Covid-19, відповідно до наказу Департаменту охорони здоров’я ЛОДА, по області визначили заклади, які приймають пацієнтів з іншими нозологіями. Як у попередньому випадку, цього разу пацієнта із ботулізмом також прийняли у Мостиській районній лікарні.

Читайте також: 27-річого львів'янина госпіталізували із підозрою на ботулізм. Ймовірно, через консерви із супермаркету

Нагадаємо, це вже другий випадок ботулізму у цьому році. 4 січня 27-річний мешканець Львова звернувся в інфекційне відділення Мостиської лікарні, де його госпіталізували із підозрою на ботулізм. Хоча при лабораторному дослідженні відібрані матеріали показали, що ботулізму не виявили, та в пацієнта були яскраві клінічні ознаки, які вказували саме на цю хворобу. Також позитивний ефект дала сироватку, яку ввели. Тому наразі діагноз встановили клінічно.

Довідка:

Ботулізм – це інфекційне захворювання, від якого передусім страждає нервова система. Збудник ботулізму – мікроб (паличка ботулізму) – при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин. За сприятливих умов паличка ботулізму переходить в спорову форму, що широко розповсюджена в навколишньому середовищі людини та є в ґрунті, на фруктах, овочах та грибах, в водоймищах, в кишковому тракті деяких тварин та риб.

Зовнішньо доброякісні продукти становляться причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник. Цьому сприяє слабка термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та інших консервантів, створення анаеробних (безкисневих) умов та довгого зберігання в теплі.

Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування – овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення, через невиконання низки гігієнічних вимог.

Як правило, клінічні прояви захворювання починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття «туману» або «сітки» перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою.

За перших проявів захворювання слід негайно викликати лікаря.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!