На Львівщині стали менше вакцинуватися від кору, краснухи і паротиту

1735 0
На 23% зменшився рівень вакцинації від кокшлюшу, дифтерії, правцю, на 18% – проти поліомієліту.
фото: bzv.org.ua

фото: bzv.org.ua

МОЗ закликає українців дотримуватися планової вакцинації, попри пандемію коронавірусу. Про це під час брифінгу серпня повідомив головний санлікар Віктор Ляшко.

Читайте також: В Україні планують масову вакцинацію від грипу

За його словами, в Україні впродовж січня-червня зареєстрували 1017 випадків кашлюку, 245 випадків кору, 120 випадків епідемічного паротиту і 28 випадків краснухи. 

«Це все інфекції, які можна і потрібно запобігати шляхом проведення планових щеплень. На жаль, тенденція охоплення плановими щепленнями проти інфекційних хвороб, які включені до національного календаря щеплень за перше півріччя 2020 року не дуже втішні», – каже Віктор  Ляшко. 

Найкритичніша ситуація в Дніпропетровські області, де порівняно з аналогічним періодом 2019 року показники знижені на 47%. Погана ситуація також у Житомирській, Київській, Хмельницькій, Харківській областях.

«У Львівській області, окрім зниження вакцинації проти кору, краснухи і паротиту, значне зниження вакцинації проти кокшлюшу, дифтерії, правцю – 23%, на 18% – проти поліомієліту. Все це може призвести до того, що поруч з коронавірусною хворобою будуть реєструватися спалахи вакцинокерованих інфекцій, яких можна і потрібно профілактувати», – додав головний санітарний лікар.

Він радить проводити всі планові щеплення в один день, за винятком вакцини від туберкульозу. У МОЗ переконують, що у всіх областях достатньо вакцин, що їх закупила організацію ЮНІСЕФ за рекомендаціями ВООЗ.

Читайте також: Як морально підготувати дитину до вакцинації. Поради батькам

Нагадаємо, у 2018 році на Львівщині був спалах кору, який вдалось призупинити завдяки масовій безкоштовній вакцинації серед дорослих та дітей.

Додамо, в Україні обов’язковими є 10 щеплень, а ще 7 МОЗ рекомендує зробити самостійно, аби уникнути важких захворювань.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!