Біля Львова відкривають середньовічне місто «Древній Звенигород»

4296 0
Музей розташований за 20 км від Львова, у селі Звенигород. У часи середньовіччя там була одна з перших княжих столиць українського Прикарпаття.
фото: древній звенигород

фото: древній звенигород

Сьогодні, завтра та в неділю відбуватиметься відкриття туристичного сезону в історичному музеї «Древній Звенигород», що на Львівщині. Заповідник презентує оновлений музей. Усі охочі в межах трьох днів зможуть долучитися до концертів, квестів, ярмарків та інших подій, що підготували організатори.

Музей розташований за 20 км від Львова, у селі Звенигород (Давидівська ОТГ). У часи середньовіччя – в XI-ХІІІ ст. – там була одна з перших княжих столиць українського Прикарпаття.

Читайте такожУ поліції відкрили кримінальне провадження через знищення пам’ятки археології в Звенигороді

Зокрема сьогодні, 6 серпня, відкриття почнеться із Звенигородського ярмарку, який триватиме з 17 по 22:00 на музейній галявині. Також із 19:00 по 20:30 можна буде подивитися на відтворення унікального обряду вінкоплетення, що виконає місцевий гурт «Берегиня». Вхід вільний. Завтрашня програма розпочнеться із ранкової йоги на галявині, огляду музейної експозиції на території заповідника, а продовжать її екскурсії, квести та майстер-класи. Із детальною програмою можна ознайомитися за посиланням.

Додамо, що всі заходи є безкоштовними. Однак на деякі події слід попередньо зареєструватися. Це можна зробити з допомогою форми, що доступна тут.

Для довідки

Звенигород – нині село всього за 20 км від Львова. У середньовіччі там було одне з найбільших міст західної України – столиця Звенигородського князівства. Перша літописна згадка про нього датується 1086 роком, що робить його майже на 200 років старшим за Львів. У першій половині XII ст. це столиця Звенигородського князівства. Саме тут будують перші на території західної України білокам’яні церкву та палац.

Численні археологічні знахідки розповідають про Звенигород як багате та красиве місто, де були розвинені освіта та мистецтва. Саме звідси походять три найдавніші писемні документу державного архівного фонду України – берестяні грамоти. Одна з них чудово збережена і дає нам зразок письма та мови XII ст.

Місто існувало до 1241 року, коли вщент було спалене монголо-татарами, і з того часу не відновлювало своєї величі.

2020 року на території комплексу пам’яток у Звенигороді створили історико-культурний заповідник.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!