Козицький створює робочу групу, яка займатиметься справами з арештами волонтерів

5411 0
У Львівській ОВА пройшла зустріч правоохоронців та голови ОВА з волонтерською спільнотою.
Максим Козицький / Фото: Твоє Місто

Максим Козицький / Фото: Твоє Місто

У Львівській області створять робочу групу для дослідження ситуації з арештами волонтерів. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

На зустрічі у ЛОВА 12 вересня були очільники Львівської обласної прокуратури, управління СБУ у Львівській області та поліції Львівської області.

Читайте також: Поліція оприлюднила записи переговорів у справі львівських волонтерів

«Напередодні у Львівській ОВА провів зустріч з волонтерською спільнотою Львівщини.У нашій області волонтерять тисячі людей. На жаль, з міркувань безпеки ми не можемо одночасно зібрати усіх. На зустріч запросили представників різних волонтерських напрямів», – написав він.

Як зазначає Козицький, серед питань, які обговорили, – права та правові межі праці волонтерів в умовах воєнного стану. Також йшлося про розслідування, яке стосується діяльності деяких львівських волонтерів. За результатом зустрічі домовилися, що волонтерська спільнота створить робочу групу, яка регулярно контактуватиме з ЛОВА та правоохоронними органами області, щоб оперативно вирішувати всі виклики, які ускладнюють або перешкоджають законній діяльності волонтерів, у тому числі напрацьовуватиме законодавчі зміни.

Разом з тим 13 вересня у львівському пресклубі відбулася пресконференція «(Не)безпечне волонтерство» стосовно ситуації, яка склалася навколо волонтерства та гуманітарної допомоги для ЗСУ, у результаті чого порушені кримінальні справи щодо низки львівських волонтерів. Зі слів волонтера Ростислава Коваля, зустріч з представниками ЛОВА та ЛОР напередодні була насправді нічим більшим як «просто зрежисованою театральною постановкою».

«Як кажуть, ніщо так не свідчить про проблеми в суспільстві, як мітинги на підтримку влади. Саме це відбувалося вчора в кабінеті на Винниченка. Очікування, що система дала збій, хтось не подумав, з необережності зробив якісь кроки, і почалися ці наступи на волонтерів. Ми намагалися достукатися до правоохоронних органів і до Львівської обласної ради, голови обласної військової адміністрації. Вчора я побачив дуже чітку картинку, де сидять люди з покерфейсами, в чиновницьких кабінетах, правоохоронці зі склянними очима, які на кожне наше питання відповідають формальностями. Стало очевидно, що не має наміру влада нас з вами захищати», – сказав Ростислав Коваль. 

Читайте також: Через справу Літинського Зеленський провів зустріч з головними правоохоронцями

Він додав, що порушені кримінальні справи проти волонтерів – це відверті провокації, і налагоджувати діалог влада не буде. 

Нагадаємо, 8 вересня львівський волонтер Святослав Літинський повідомив, що до нього прийшли з обшуками. Самого чоловіка вдома не було, він поїхав за кордон за черговим автомобілем для ЗСУ. Відомо також, що з обшуками того ж дня прийшли також до ще одного львівського волонтера Назарія Островського.  Згодом у поліції Києва повідомили, що викрили шахрайську схему, учасники якої привласнювали гуманітарну допомогу під виглядом благодійного фонду.

Перед тим правоохоронці порушили кримінальні справи відносно волонтерів Олеся Дзиндри та Юрія Музичука, але суд відпустив їх під особисті зобов’язання терміном на один місяць. 

10 вересня у зв’язку з обшуками та арештами волонтерів президент Володимир Зеленський зустрівся з головними правоохоронцями країни. Крім того, у суботу, 10 вересня Національна поліція України оприлюднила записи телефонних розмов, а також відеозаписи передачі автомобілів у справі, де фігурують львівські волонтери Святослав Літинський та Назарій Островський.

Софія Шавранська

Читайте також: Через справу Літинського Зеленський провів зустріч з головними правоохоронцями

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!