На Львівщині створили базу осіб, які контактували із хворими на Covid-19

5791 0
Їх занесуть у мобільну програму «Дій вдома» для моніторингу режиму обов'язкової самоізоляції.
Photo by Filip Filkovic Philatz on Unsplash

Photo by Filip Filkovic Philatz on Unsplash

Відтепер на Львівщині осіб, які контактували з тими, в кого виявили коронавірус, вноситимуть у спеціальну базу контактних. Про це Тvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівської області, в. о. генерального директора Львівського обласного лабораторного центру України Наталія Тімко.

Читайте також: Хто така контактна особа і що робити після контакту з хворим на Сovid-19. Пояснення лікаря

За її словами, лише за учорашній день у цю базу внесли 1 071 контактну особу. Скільки їх загалом у базі – не відомо. Її почали формувати лише з кінця минулого місяця.

«У тих, в кого виявили коронавірус, опитуємо, з ким вони контактували за 2 дні до початку перших симптомів. Звісно, люди різні – одні розповідають, інші – не хочуть. Тим не менше, завдяки різним комунікаціям, вдається базу таки наповнювати», – каже Наталія Тімко.

За її словами, контактних осіб обдзвонюють та рекомендують залишатися на самоізоляцію на 14 днів. Також кожному наголошують на тому, що при перших симптомах захворювання вони повинні відразу ж повідомити свого сімейного лікаря.

Наразі з контактними особами «працюють» епідеміологи, помічники епідеміологів лабораторного центру та сімейні лікарі. У планах – підключити ще й студентів.

Читайте також: В Україні посилили контроль за дотриманням карантину та самоізоляції

«Базу контактних осіб ми почали формувати лише наприкінці минулого місяця. Для допомоги будемо залучати людей, які б могли це виконувати в якості соціальної роботи. Можливо, це будуть студенти або люди, які не мають медичної освіти. Скільки зараз вже людей над цим працюють чи скільки треба, сказати наразі важко», – каже Наталія Тімко.

База контактних осіб буде закритою, а усі персональні дані – збережені та захищені.

За словами епідеміологині, кожну контактну особу занесуть у програму «Дій вдома», в яку на початку карантину вносили людей, що поверталися з-за кордону.

Читайте також: На Сovid-19 хворіють повторно. Чи варто панікувати

«Наше головне завдання не так контроль, як попередження людей про можливе інфікування. Кожна людина має розуміти, що ми її не залишили напризволяще. Тим не менше, моніторити режим обов'язкової самоізоляції будемо якраз завдяки мобільній програмі «Дій Вдома». Так і відбуватиметься контроль», – каже Наталія Тімко.

Хто слідкуватиме за дотриманням карантинних умов людей, які внесені у базу контактних осіб, та яке буде покарання за не дотримання, Наталія Тімко каже, що наразі не готова сказати.

Довідково

В Україні додаток «Дій вдома» для контролю режиму обсервації і самоізоляції запрацював у квітні цього року. Упродовж 14 днів людині має приходити до 10 push-повідомлень на день. Потрібно робити фото і під час здійснення фотографії має вмикатися геолокація. Через сервіс українцям також мають стати доступні повідомлення про рішення уряду, карантинні обмеження та практичні рекомендації щодо того, як убезпечити себе і своїх близьких від зараження.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!