На правах реклами

Асоціація Рад Львівщини створила перший каталог крафтових виробників у регіоні

1875 0
До нього увійшли 79 виробників, які виготовляють крафтову продукцію у семи напрямках.

20 грудня Асоціація місцевих рад Ради Львівщини презентувала каталог крафтових виробників регіону. До першого промоційного видання увійшли 79 крафтовиків зі Львівщини, які виготовляють продукцію у різних напрямках, як-от сироваріння, м’ясні продукти, бджільництво, солодощі, випічка, переробка ягід, броварство. Видання стало промоційною збіркою, що максимально популяризуватиме унікальні малі виробництва регіону, яким на сьогодні цього бракує.

Крафтовим вважають продукт, що виготовлений у невеликій кількості та за спеціальною рецептурою, до того ж це здебільшого родинний бізнес.

Як розповіла під час презентації каталогу співзасновниця підприємства «Західний равлик» Ірина Юськевич, крафтові продукти не лише цікаві за смаком, а й корисніші, оскільки виготовлені без підсилювачів смаку, ГМО та консервантів. Це автентичний регіональний продукт, який роблять руками. Від цього, як правило, й висока його вартість. На сьогодні крафтярі, які керуються якістю та індивідуальним підходом у виробництві, потребують підтримки.

«У крафтовій продукції важливим є натуральний склад, дотримання екологічних стандартів, соціальна складова. Чудово, коли будь-який виробник має можливість не тільки продати продукцію в баночці чи упаковці, а коли у нього є туристична складова, промоційні ролики, тематична бібліотека, що дозволяє споживачу і спробувати, і глибше та більше дізнатися про сам продукт. Важливим також є ланцюжок пропозиція – доступність – наявність крафтових продуктів. А гарантія якості дає можливість нам завоювати довіру споживача», – каже Ірина Юськевич.

Має значення також і розуміння крафтового виробництва самим споживачем. Скажімо, якщо людина бачить на полиці в магазині продукт двох різних виробників і з різною ціною, вона не розуміє, чому різниця їхньої вартості настільки велика, і в результаті обирає дешевший. Крафтовики зауважують, що продукція, в яку вкладені інвестиції та яку виготовляють руками, і особливо, якщо це справжній якісний продукт, не може коштувати дешево.

Крім того, в Україні поки немає класифікації, яке виробництво можна вважати крафтовим, а яке – ні. За словами власника підприємства «Леополь» Сергія Данчишина, це також впливає на роботу та розвиток невеликих виробників.

«Ми позиціонуємо себе як крафтове виробництво. Робимо все, що стосується шоколаду, до того, в нас є сегмент продукції без цукру, без лактози, тобто в принципі для людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Важче стало конкурувати з самими крафтовиками, тому що їх кількість зростає в Україні. Із одного боку, це круто, бо розвивається економіка, з іншого – не дуже, адже багато хто не розуміє, що він робить. Ніша – це дуже конкурентно, а конкурувати з великими гравцями ми не можемо апріорі. Хоча й забираємо якусь частку ринку», – каже крафтовик.

Аби розвиватися, сучасним крафтовим виробникам потрібно бути дуже активними та користуватися тими ресурсами, які працюють на ринку. Зокрема, брати участь у різних програмах та грантових проєктах. Наприклад, якщо ви можете засвідчити свою унікальність, показати інновації, тоді можете отримати підтримку від компанії USAID ARGO, яка працює на ринку сільськогосподарського виробництва. Також пільгові програми реалізує Львівська обласна рада.

Як зауважує виконавчий директор Асоціації Ради Львівщини Андрій Якимів, сучасне крафтове виробництво є потужним інструментом для економічного розвитку регіону. Тому вирішили допомогти крафтовикам Львівщини, і першим кроком для цього став вихід каталогу.

«Ми говоримо не тільки про робочі місця. Йдеться про розвиток цілої низки паралельних індустрій. Зокрема, гастрономічного туризму. Сьогодні ця продукція має зростаючий попит. Краф – це, безумовно, якість, унікальність товарної групи, екологічність продукції. Наша асоціація хоче допомогти крафтовикам виходити на нові ринки, зростати і розвиватися. Каталог буде інструментом промоції, що дозволить побачити, з якою продукцією працюють на ринку сьогодні, кому з них потрібні додаткові інвестиції, чи якщо виробник у пошуку супутніх партнерів для масштабування», – каже він.

Каталог крафтових виробників Львівщини Асоціація Ради Львівщини спільно з Львівською обласною радою видали у 400 примірниках. Наступного року планують зробити його електронну версію, щоб кожен охочий міг зрозуміти, як виглядає ринок крафту на Львівщині. Крім того, Асоціація також має намір проводити для власників малих фермерських підприємств навчання, дискусійні клуби, навіть організувати наступного року форум виробників крафтової продукції у Львові.

Юлія Осим

Фото Олени Поклонцевої 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!