Не лише Covid-19. На Львівщині суттєво побільшало хворих на ГРВІ

2123 0
Попри коронавірус, у нас йде циркуляція збудників інших респіраторних вірусних інфекцій.
Фото: labcentr.kr.ua

Фото: labcentr.kr.ua

У Львові та області збільшилася кількість хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. Йдеться не лише про хворих на коронавірус, а й тих, хто має ознаки вірусних та інфекційних захворювань. Пік очікується вже наприкінці січня – на початку лютого. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська.

«Наприклад, за учорашній день, 11 січня, львівські лабораторії зробили майже 2,5 тисяч ПЛР-тестів. Позитивними ж були лише 386 тестів. Тобто не така вже велика кількість. Це означає, що попри коронавірус у нас циркулюють збудники інших респіраторних вірусних інфекцій», – каже вона.

Читайте також: В Україні починається чергова хвиля захворюваності на коронавірус

Проаналізувавши дані за тиждень, помітно, що підтверджених кількість випадків із Covid-19 не є суттєво більше. Так, приміром, 4 січня на Львівщині підтвердили 210 нових випадків Covid-19 і госпіталізували 114 людей, 5 січня вже було 400 нових випадків, 6 січня – 500 підтверджених Covid-хворих. На різдвяні свята пішов певний спад: 7 січня підтвердили 296 нових випадків коронавірусної інфекції, 8 січня – 257, а 9 січня – 130 випадків. 10 січня – 195, а за учорашній день, 11 січня, – зафіксували 386 Covid-хворих.

За словами Марії Озірковської, збільшення кількості хворих пов’язане із новорічно-різдвяними святами, бо тоді люди частіше зустрічались, більше комунікували, ходили один до одного в гості.

«Враховуючи підвищену контагіозність у період різдвяних свят, піку захворювання на коронавірус та ГРВІ варто очікувати наприкінці січня – у лютому», – додала співрозмовниця.

Читайте також: Бустерна доза. Навіщо, кому потрібна, як отримати і чим відрізняється від додаткової

Жодного випадку грипу у Львові ще немає, але грип уже циркулює по Україні. Також Марія Озірковська додає, що на Львівщині наразі підтверджений один випадок штаму «Омікрон». Водночас львівські лабцентри скерували на секвенування 30 взірців і зараз очікують на їхній результат.

Нагадаємо, що динаміка кількості нових виявлень та позитивних ПЛР-тестів дозволяє зробити висновок, що в Україні починається чергова хвиля захворюваності на коронавірус. Кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно мінімуму останніх чисел грудня, також збільшуються обсяги тестування та позитивність тестів. Також в Україні зараз поволі збільшується кількість госпіталізацій. Проте, за словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, нова хвиля коронавірусної хвороби ще не почалася. Пік, на його думку, припаде на лютий з поступовим спаданням аж до квітня, тобто це буде тривалий сплеск у кілька місяців.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!