На Львівщині циркулює новий різновид «Омікрону», що швидко розповсюджується. Симптоми

10302 0
Штам легко передається від людини до людини і має короткий інкубаційний період.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У Львівській області зафіксували два випадки «Омікрону» XBB.1.5, або «Кракена». Загалом за минулий тиждень кількість хворих на Covid-19 зросла з 772 до 1205. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко.

«Ми тиждень тому скерували на секвенування, яке проводиться вірусологічній лабораторії Центру громадського здоров'я МОЗ України. У двох із десяти виявлено штам «Омікрон» XBB.1.5, або «Кракен». Це абсолютно було передбачувано, оскільки вже в чотирьох областях до того, включаючи ті, які межують зі Львівською областю, зокрема, в Закарпатській і Тернопільській, були виявлені ці варіанти «Омікрону», – пояснює вона.

Читайте також: Бустерна доза. Навіщо, кому потрібна, як отримати і чим відрізняється від додаткової 

За словами епідеміологині, при обстеженні вірус виявили у двох мешканців Львівщини: це були жінки 1972 і 1979-го року народження. Вони не виїжджали за межі міста Львова. Одна з пацієнток двічі вакцинована, а інша – ні. Перебіг хвороби був легкий, обидві вже одужали. 

Наталія Іванченко зауважила, що «Омікрон» XBB.1.5 дуже швидко розповсюджується, легко передається від людини до людини і має короткий інкубаційний період. Наприклад, людина через 4-5 годин після близького спілкування з хворим, який виділяє вірус, може вже мати перші ознаки захворювання.

Найбільш ймовірні симптоми – це підвищена температура тіла, кашель і біль у горлі, задишка, відчуття виснаженості, біль у м’язах та головний біль. Новий штам подібний на всі попередні, але відсоток госпіталізації є невеликим. За попередній тиждень зафіксували 1205 випадків захворювання, а з них лише 315 госпіталізовано.

Читайте також: На Львівщині почали виявляти коронавірус у стічних водах

Наразі на Львівщині є всі вакцини: CoronaVac, Pfizer, Comirnaty та Janssen, тому головна епідеміологиня Львівщини нагадує про важливість щеплення, зокрема бустерну дозу.

Нагадаємо, що у січні цього року в Україніперший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу «Омікрон» XBB.1.5, або «Кракен» зафіксували в Україні в січні цього року.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!