На Львівщині у 8-річної дитини підозрюють сказ

2703 0
Хлопчика вкусив невідомий кіт.
tl-news.com.ua/

tl-news.com.ua/

У Пустомитівській центральній районній лікарні у реанімації перебуває 8-річний хлопчик із підозрою на сказ. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

За її словами, дитину, яка з Яворова, на вулиці вкусив невідомий кіт, тварина втекла. Дитину госпіталізували у Пустомитівську ЦРЛ, де вона частково отримала вакцинацію від сказу.

«Хлопчик частково – тільки дві дози – отримав вакцинацію від сказу. Далі курс перерваний, тому що у нього з’явилась реакція. Зараз він на лікуванні в Пустомитівській центральній районній лікарні. Не знаю, чи діагноз підтвердили, зараз триває обстеження. Але був факт укусу твариною і є явні ознаки», – говорить Наталія Тімко.

Читайте також: На Львівщині дівчину, яка захворіла на ботулізм, вже виписали додому

Нагадаємо, у листопаді 2018 року на Львівщині від сказу померла 68-річна жінка, яку вкусив її собака. Жінка почувалась протягом трьох місяців не зверталась по медичну допомогу, тож врятувати її не змогли. Це був перший за 11 років випадок захворювання на сказ у Львівській області.

Додамо, що якщо сказ розвинеться, то призводить до летального кінця.

У випадку укусу будь-якою твариною – собакою, котом, білкою, лисицею, їжаком – потрібно негайно звернутись до лікарні або травмпункту за місцем проживання, аби там обробили рану та ввели антирабічну сироватку, щоб не допустити розвитку хвороби. Вводити її потрібно 5 разів з певним інтервалом. Перший раз – у той же день, коли людина травмувалась, або не пізніше, ніж за 14 днів після укусу.

Сказ – вірусна інфекція, що смертельно уражує центральну нервову систему. Людина заражається через укус скаженою твариною (90% випадків) або при попаданні її слини на пошкоджену шкіру та/або слизові оболонки (10% випадків), вкрай рідко – при знятті шкури з трупів скажених тварин, особливо лисиць. Інкубаційний період захворювання становить до трьох місяців, в окремих випадках – довше.

Захворювання розвивається не у всіх, кого вкусила тварина. Це залежить від місця укусу, розміру рани, кількості вірусу, що потрапив в організм людини, та того, чи вчасно зроблено профілактику. Хворіють приблизно 15-30% укушених, проте всі хворі помирають.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!