На Львівщині у дерев'яному храмі XVIII століття відтворили 3D-мапінг іконостасу

1400 0
Завдяки світлу та звуку церкві повернули втрачені елементи іконостасу.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

Сьогодні, 27 листопада, у Михайлівській церкві, що в Комарно, на Львівщині, за допомогою технології 3D-мапінгу відтворили іконостас, якого тут наразі нема.

Авторську інтерпретацію історії дерев’яної святині за допомогою такого сучасного підходу в Україні презентували вперше.

Завдяки світлу та звуку церкві повернули втрачені елементи іконостасу, а глядачі змогли побачити її «живою», коли вона ще була діюча та наповнена людьми.

Авторство 3D-мапінгу належить креативній продакшн студії Kurbas Pro, головний художник – Володимир Стецькович.

Довідково

Михайлівський храм споруджений близько 1730 року. Зараз, на жаль, не діючий.

Дерев’яна Михайлівська церква – тризрубна, триверха будівля розмірами 16,5 м х 7,2 м без прибудов. Оточена піддашшям опертим на випусти вінців зрубів. Стіни підопасання складаються з відкритих брусів, надопасання – кожуховані ґонтами. Раніше Михайлівська церква була храмом передмістя Комарна – у центрі міста стояла парафіяльна церква св. апостолів Петра і Павла. Однак після пожежі  1810 року, яка знищила цей храм, саме стара дерев’яна церква святого Архістратига Михаїла стала головною парафіяльною церквою Комарна.

У кінці ХІХ ст.  церкву і дзвіницю відреставрували, а до бабинця прибудували тамбур. У 1920-х роках, під час чергових ремонтних робіт було розібрано ризницю, замінено конструкції й покриття верхів. У 1924 році церкву поставили на консервацію. Відтоді постійні  відправи у ній уже не проводили, для цього використовували побудований у 1910 році новий, мурований храм.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!