На Львівщині у палаці Архієпископів без дозволів хотіли замінити вікна на металопластикові

2410 0
У 2018 році цей палац перекрили черепицею – також без жодних на те дозволів.
Фото: Край

Фото: Край

У старовинному палаці Архієпископів в Оброшино Пустомитівського району без жодних дозволів хотіли замінити вікна на металопластикові. Про це повідомив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод на своїй сторінці у Фейсбук.

Він нагадав, що учора ввечері голова благодійного фонду «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів повідомила, що в будівлі 1730-го року замінюють вікна на металопластикові.

Юрій Холод зазначає, що сьогодні зранку фахівці Департамент архітектури та містобудування ЛОДА з’ясували, що жодних дозволів ані в нас, ані в ДАБІ, ані в Міністерства культури на заміну вікон або будь-які інші роботи на пам’ятці архітектури 18 століття погоджено не було.

«Відтак ми нічого не знаємо і про існування проєктно-кошторисної документації. А без неї також не може відбуватися жодна реставрація. (Але пластикові вікна – то ж, звісно, ніяка не реставрація! Я навіть не знаю, як це назвати)», – написав заступник голови Львівської ОДА.

Читайте також: Головне питання або Чи достатньо захищені львівські медики від COVID-19

Юрій Холод розповів, що комплекс палацу Архієпископів в селі Оброшино (охоронний номер 477) після Другої світової передали в користування навчальній установі. Сьогодні це – Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН, який належить до Міністерство освіти і науки України.

У 2018 році цей палац перекрили черепицею – також без жодних на те дозволів.

А цього року міняють вікна. За словами голови сільської ради Андрій Мерцало, надалі в керівництва інституту є бажання встановити в будівлі опалення.

Проте, каже чиновник, наразі всі бажання доведеться відкласти.

Юрій Холод також повідомив, що Львівська ОДА готує кілька наступних кроків у напрямі збереження культурної спадщини в області.

«Будуть зміни, буде більше відкритості, буде більше комплексних речей і підходів. Вже скоро розкажу більше», – написав він.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!