На Львівщині уперше стався масштабний спалах африканської чуми свиней

7751 1
У приватному свинокомплексі мають знищити близько 100 тисяч тварин.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

16 серпня на ТзОВ «Галичина – Захід», що в селі Кавсько Стрийського району, виявили загибель свиней. Про це повідомляє Держпродспоживслужба у Львівській області.

Лабораторні дослідження показали, що тварини померли від африканської чуми свиней.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Євген Баркит у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що на підприємстві, згідно з останніми звітами, є 98 857 свиней. У зв’язку із спалахом хвороби, їх усіх мають умертвити, а туші – спалити.

Євген Баркит зазначає, що ця хвороба є безпечною для людей та інших тварин, на неї хворіють лише свині. Втім, вона дуже швидко поширюється, тому може становити небезпеку для свійських свиней та диких кабанів. Захворювання завдає значних економічних збитків.

Читайте також: Як залучити вигідні кредитні кошти та створити успішне фермерське господарство завдяки програмам Європейського союзу

«Цей спалах не означає, що мешканцям навколишніх сіл доведеться вирізати своїх домашніх свиней. Спалах локалізований в межах господарства, до найближчих населених пунктів є 3 км. Це так звана зона нагляду, ми там проводимо спостереження – робимо обходи, беремо проби тощо. На сьогодні там проблем немає», – каже Євген Баркит.

Він додає, що для Львівщини це перший такий масовий випадок захворювання свиней. Раніше, у 2017 році, на АЧС захворіли дві свині у Старосамбірському районі. Там одразу ввели карантин, подальшого поширення хвороби не було.

Яким чином вірус зараз потрапив на підприємство у Стрийському районі, каже Євген Баркит, неможливо визначити. У попередні роки хворобу виявляли у Київській, Житомирській, Рівненській, Полтавській, Миколаївській, Сімській областях.

Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, зокрема, гризуни, нашкірні паразити, що контактували з хворими свинями та трупами тварин.

Наразі у трикілометровій зоні від села Кавське діє карантин. Тут проводять дезінфекцію транспорту, перевіряють машини, що виїжджають з території тощо.

Додамо, ТзОВ «Галичина – Захід», основним видом діяльності якого є розведення свиней, засноване на данських інвестиціях.


Читайте також:
20 Серпня, 2019 15:55
666 ... спалити ... і хто буде палити і що отримає оте довколишнє середовише ? ... колись давно люди таке своє горе закопували поглибше і присипали тим , що ветеринар приносив ... я бачив таке в своєму дитинстві ... і не всі свині дохли ... в тьотки була свиня Лялька ... гуляла , де хотіла ,наїлася так , що нас дітлахів по 2=3 возила на карку ... і ніяка чума її не взяла ... а от ті , що сиділи в загородці -- всі померли ... і ми , діти , закопували їх в кукурудзі ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!