На Львівщині від Covid-19 провакцинували понад пів сотні дітей

2038 0
Наразі щеплення вакциною Pfizer можуть пройти лише діти, які мають супутні захворювання або ж виїжджають вчитися за кордон.
Фото: Львівський діагностичний центр

Фото: Львівський діагностичний центр

На Львівщині від коронавірусної хвороби почали вакцинувати дітей, яким виповнилося 12 і більше років. Поки що це стосується лише тих дітей, які виїжджають за кордон на навчання або мають хронічні недуги – цукровий діабет, онкологію, бронхіальну астму. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповіла експертка з епідеміології департаменту охорони здоров'я ЛОДА Оксана Пушкарьова.

Читайте також: До гуртожитків львівських вишів рекомендують заселяти вакцинованих від Сovid-19 студентів

За її словами, першими серед дітей, хто отримав щеплення від Covid-19, на Львівщині стали пацієнти Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Загалом вже провакцинували 3 дітей віком 12-15 років та 59 дітей віком 16-18 років. До словами, станом на вчорашній день по Україні кількість проведених щеплень для дітей віком 12-15 років сягнула 154. У розрізі 16-17 років провели 1 942 щеплення, а для 18-19 років – 167 420 щеплень.

«Захистити від Covid-19 найбільш вразливих дітей надзвичайно важливо. Через наявність у них супутньої патології, як, наприклад, бронхіальна астма, цукровий діабет, онкологічні захворювання у дітей високий ризик важкого перебігу та розвитку ускладнень від коронавірусу. А вакцинація якраз може від цього вберегти», – каже Оксана Пушкарьова.

Для дітей від 12 років застосовують вакцину Comirnaty/Pfizer. Експертка з вакцинації каже, що жодних реакції чи проблем після вакцинації у дітей не виникало. Саму вакцинацію для дітей проводять у Львівському обласному діагностичному центрі.

Читайте також: У МОЗ дозволили вакцинувати від Сovid-19 колективи компаній разом із родичами

Для проходження вакцинації дітей потрібно надати певні документи. Зокрема, дитині разом з батьками потрібно прийти до сімейного або лікуючого лікаря, який пацієнта огляне та надасть довідку, що дитина потребує вакцинації, не має протипоказів і їй рекомендовано провести щеплення. Довідку потрібно буде пред’явити під час вакцинації.

«У центрі чи пункті щеплення потрібно надати медичний висновок лікуючого або сімейного лікаря про наявність супутньої патології, хронічного захворювання та потреби вакцинації, або офіційні документи, які засвідчують, що дитина їде навчатися за кордон», – додала вона.

Нагадаємо, у двох найбільших вишах Львова – Франковому університеті та «Львівській політехніці» уже працюють над тим, аби провакцинувалося якомога більше студентів. Організовану вакцинацію студентів Політехніки розпочали ще 6 серпня і продовжуватимуть це робити, доки будуть охочі. Процедури проводять у студентській поліклініці, що в міській поліклініці №10. У Львівському національному університеті ім. Івана Франка організовану вакцинацію студентів розпочнуть у 20-х числах серпня. Відтоді заплановане й поселення студентів у гуртожитки. Місця для вакцинації планують розгорнути в головному корпусі університету та студентському містечку, зокрема, гуртожитках №2 та №3.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!