На Львівщині від поліомієліту вакциновано лише 51% дітей

1140 0
Від поліомієліту немає ліків, а вакцинація – єдиний можливий захист.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

На Львівщині за 2021 рік рівень вакцинації від поліомієліту становить 51%, чого недостатньо для безпеки громадського здоров’я. Про це під час брифінгу сьогодні повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко, інформує ЛОДА.

«З приходом коронавірусу дуже багато батьків припинили водити своїх дітей на проведення планової вакцинації в заклади охорони здоров’я. Це призвело до того, що на Львівщині лише 51% дітей, тих кому потрібно було зробити щеплення проти поліомієліту, його отримали»,  каже вона.

Наталія Іванченко додає, що випадок поліомієліту дериватом (спорідненим вірусом) вакцинного штаму поліовірусу виявили на Закарпатті. Дитина, яка виділяла поліовірус, контактувала з іншими людьми і не вакциновані діти так само могли інфікуватися. Відтак, є можливість того, що на Львівщині також хтось виділяє цей дериват вакцинного штаму поліовірусу.

Що необхідно знати про поліомієліт?

Вірус поліомієліту може паралізувати, уражає центральну нервову систему з виникненням парезів і паралічів. Дитина не вакцинована проти поліомієліту в повній мірі знаходиться в зоні підвищеного ризику та становить небезпеку для інших дітей, частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років.

Клінічні ознаки паралітичних форм поліомієліту: гострий початок з підвищенням температури тіла, біль голови, горла, нежить, блювота, проноси, раптове порушення ходи, м’язова слабість, біль у кінцівках, порушення чутливості шкіри, розвиток гострих млявих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів.

Як можна заразитися вірусом поліомієліту?

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний, який відбувається через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, переноситься мухами. Інфікування може відбуватись повітряно-крапельним шляхом через виділення з верхніх дихальних шляхів.

Як довго є заразним хворий на поліомієліт?

З верхніх дихальних шляхів вірус виділяється тільки в гострому препаралітичному періоді, з випорожненнями – триваліший час. Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися впродовж 4-6 тижнів від початку хвороби.

Як попередити зараження поліомієлітом? 

Вакцинація – найефективніший метод профілактики поліомієліту, яку необхідно проводити дітям у віці 2,4,6,18 місяців 6 та 14 років згідно Календаря профілактичних щеплень. Вакцинація дітям проводиться безкоштовно. Дорослі та туристи які подорожують у країни де зареєстровано поліомієліт повинні бути вакциновані проти поліомієліту за власні кошти. Якщо Ваша дитина не отримала щеплення від поліомієліту, зверніться до сімейного лікаря і розпочніть курс вакцинації.

Для профілактики ентеровірусних інфекцій необхідно мити руки з милом гарячою водою, провітрювати і проводити вологе прибирання у приміщеннях. Для пиття використовувати тільки кип’ячену питну воду, ретельно мити гарячою водою овочі, зелень, ягоди і фрукти. При появі перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від інших людей та госпіталізувати у інфекційну лікарню.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!