На Львівщині за 20 млн гривень відкриють ще один пункт пропуску для вантажівок

2448 0
У пункті пропуску розширять під’їзну дорогу та влаштують тимчасові павільйони для митної та прикордонної служби.
ФОТО: HTTP://ZAKARPATTYA.NET.UA

ФОТО: HTTP://ZAKARPATTYA.NET.UA

Майбутній пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» на кордоні з Польщею, будівництво якого планують завершити до 2024 року, тимчасово працюватиме для в’їзду та виїзду вантажного транспорту без вантажу. Для цього у Нижанковичах розширять під’їзну дорогу та влаштують тимчасові павільйони для роботи митної і прикордонної служби. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

«Тимчасове будівництво майбутнього пункту пропуску триває, і завершиться згідно з проєктом у 2024 році. Водночас на цей час ми хочемо відкрити тимчасовий пропуск для вантажівок без вантажу. Для запуску пункту потрібно розширити під’їзну дорогу з 7 до 45 метрів, протяжність цього відтинку 250 метрів. Фактично, це основний кошторис. Разом зі встановленням тимчасових споруд це обійдеться близько у 20 мільйонів гривень, які виділять з державного бюджету», – повідомив Юрій Бучко.

Читайте також: Електронна черга на кордоні запрацює у жовтні для вантажного транспорту 

З його слів, завершити роботи планують приблизно за місяць, наразі триває обговорення з польською стороною, аби максимально швидко відкрити пункт пропуску.

Спроможність пункту пропуску у Нижанковичах становитиме 100-150 автомобілів. Зараз за таким самим принципом працює пункт пропуску «Устилуг», де впродовж дня пропускають приблизно 150 авто.

Нагадаємо, пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» планують відкрити до 2024 року. Він передбачає спільний контроль українських і польських митників та прикордонників, як на КПП Грушів, а вартість становить 109 мільйонів злотих, що оплачує польська сторона.

Також у листопаді 2021 року завершили ремонт 12-кілометрової ділянки дороги, що веде до майбутнього пункту пропуску Нижанковичі – Мальховіце. Роботи на ній розпочали у 2018 році.

Додамо, що будівництво п’яти нових пунктів пропуску на території Львівської області потрапили у план заходів Кабміну з облаштування пріоритетних пунктів пропуску на 2021-2023 роки. Йдеться про пункти Лопушанка, Варяж, Белз, Мшанець та Боберка. Роботи планують проводити за державний кошт, а також залучатимуть інші джерела фінансування.

Також у пунктах пропуску у Львівській області планують запровадити платну е-чергу та облаштувати майданчики тимчасового відстою для вантажівок. Як повідомляв заступник голови обласної військової адміністрації Юрій Бучко, наразі в Україні діє єдиний пілотний проєкт – у Закарпатській області. Наступним об'єктом в Україні і першим на Львівщині має стати пункт пропуску «Краківець». За його словами, на кожному пункті пропуску в області, зокрема, «Краківець», «Рава-Руська», «Шегині» планують зводити майданчики для відстою вантажних транспортних засобів, що є першим кроком для електронної черги. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!