На Львівщині відновили капличку у Крехівському монастирі

11045 0
Кілька місяців тому на каплицю впало дерево через буревій.
Фото: Мар

Фото: Мар'ян Галипчак

Каплицю Божої Матері, що в Крехівському монастирі, яку у травні цього року зруйновав буревій, повністю відновили. Зокрема, завершили усі роботи з виготовлення та монтажу каплиці. Про це на своїй сторінці у Фейсбці повідомив Мар'ян Галипчак.

Читайте також: На Яворівщині реставрують 200-річну дерев’яну церкву лемківського стилю

«Дякую колективу за бездоганно виконану роботу. Дякую Заріцькому Михайло Євстаховичу за можливість виконання цього проекту, за цінні поради», – зазначив Мар'ян Галипчак.

Читайте також: Як рятують унікальний Поморянський замок. Актуальні фото

Читайте також: Як унікальний 250-річний храм біля Львова повертають до автентичного вигляду. Фото. Відео

Довідково

Крехівський василіанський монастир Святого Миколая знаходиться у с. Крехів Жовківського району Львівської області.

Заснований як православний у 1612 році. Пам’ятка архітектури національного значення XVII-XVIII століть. Засновниками Крехівського монастиря вважаються ченці Києво-Печерської Лаври Йоіл та Сильвестр. Вони у 1590-х роках поселились у вирубаній в скелі печері за 12 км від м. Жовкви. З часом ченців стало більше, за підтримки магната Станіслава Жолкевського вони збудували неподалік від печери церкву св. Петра і Павла, пізніше церкву Преображення і Троїцьку церкву.

У 1721 р. Крехівський монастир став греко-католицьким. З цього часу ще більше посилюється його релігійне значення. З дерев’яного його перебудували на мурований. Між 1721 та 1751 роками побудована нова мурована церква Св. Миколая. На початку 1990-х років вона була переосвячена на церкву Преображення Господнього.

Монастир славився своїми чудотворними іконами, яких у Крехові було чотири: три ікони Богородиці (одна з Верхрати) та ікона святого Миколая Великого. Відродження святині наступило 29 серпня 1990 року. Тоді до Крехова повернулися ченці оо. Василіяни, що прибули з Гошівського монастиря.

На середину 90-х років у Крехівському монастирі мешкало понад 80 братів, які з’їхалися майже з усієї України. У 2004 році в межах монастиря постала дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці та нова дзвіниця. Побудована в стилі українського бароко за проєктом архітектора С. Цимбалюка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!