На Львівщині відновив роботу гелікоптер аеромедичної евакуації хворих

2187 0
Новий гелікоптер Нацполіції тепер обслуговуватиме не лише Львівську, Івано-Франківську та Закарпатську області, а й Чернівецьку, Тернопільську та Волинську.
Фото: ЛОЦЕМДМК

Фото: ЛОЦЕМДМК

Від сьогодні, 1 жовтня, на Львівщині відновила роботу аеромедична евакуація хворих. Уже від завтра він зможе перевозити перших важких хворих. Про це Тvoemisto.tv повідомив керівник Львівського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Читайте також: Ланцюжок життя. У Львові вперше застосували апарат ШВЛ у повітрі

Якщо раніше команда львівських медиків використовувала гелікоптер ДСНС, який на початку червня забрали на сервісне обслуговування, то тепер це буде Airbus Helicopters Н145 від Національної поліції.

За словами Андрія Васька, принцип роботи, концепція надання допомоги та команда у новому гелікоптері будуть не змінними. Він є оснащений медичним обладнанням, що необхідний для екстреної евакуації важкохворих пацієнтів.  

Проте, як зазначив співрозмовник, зміниться і розшириться територія обслуговування.

«Якщо раніше гелікоптер обслуговував Івано-Франківську, Закарпатську, Львівську області і один район Чернівецької області, то тепер у зону обслуговування додалися Тернопільська, Волинська і Рівненська і вся Чернівецька область», – каже Андрій Васько.

На запитання – чи справиться один вертоліт на стільки областей, Андрій Васько відповів: «Починати треба з чогось одного. Думаю, що після того, як ми відпрацюємо на одному вертольоті, нам додадуть ще один».

Фінансуватиметься проєкт аеромедичної евакуації за кошти державного бюджету. На це уже виділили 15 млн гривень.

Базуватиметься гелікоптер на Львівщині – у Черлянах, що поблизу Городка.

Читайте також: Львівські медики залишилися без гелікоптера для аеромедичної евакуації

Нагадаємо, 1 квітня, на Львівщині на постійне чергування заступила бригада авіаційної системи МВС. Пацієнти з інсультами, інфарктами чи важкими травмами після ДТП мали б отримувати медичну допомогу набагато швидше. Медичний гелікоптер має обслуговувати не лише Львів та область, а й гірські регіони та такі обласні центри, як Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Ужгород. Уже є підібрані кадри – первинно на аеромедичній евакуації працюватимуть шість лікарів та шість фельдшерів. Першу евакуацію пацієнтки з інсультом авіамедична служба львівського обласного Центру екстреної допомоги виконала 9 квітня. Проте, уже в червні гелікоптер ДСНС, який використовували для аеромедичної евакуції пацієнтів з віддалених районів Львівщини, тимчасово перестав виконувати польоти в області. Його забрали для виконання завдань у міжнародних навчаннях та технічне обслуговування.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!