На правах реклами

На Львівщині відремонтують дорогу і створять новий пункт пропуску до Польщі

1310 0
Стартував транскордонний проект «Пантера - Транспорт у районі Перемишля та Нижанковичі за спадщину співпраці» за фінансової підтримки Європейського Союзу у межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.
фото: Держприкодонслужба

фото: Держприкодонслужба

Представники органів місцевого самоврядування Львівщини та Підкарпатського воєводства в межах тематичної конференції дискутували щодо можливостей залучення громадами коштів ЄС для реалізації проектів місцевого розвитку та транскордонної співпраці. В ході заходу представили проект реконструкції доріг прикордонних населених пунктів, а також обговорено шляхи подальшої українсько-польської співпраці, повідомляє прес-служба Львівської облассної ради.

У рамках конференції заплановано виїзд на місце реалізації проекту та закладання наріжного каменю на місці реалізації інвестиції, котра розпочнеться навесні 2019 року. У результаті реалізації проекту буде відремонтовано 3,8 км дороги у селищі Нижанковичі, що веде до планованого пункту пропуску через кордон Нижанковичі – Мальховіце. Також проект має створити умови для розширення українсько-польського партнерства та подальшої модернізації та екологізації дорожньо-транспортної інфраструктури в даному регіоні.

Як наголосив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, минулий і цей тиждень у нас проходять під знаком конференцій, які відкривають міжнародні проекти, виграні на Львівщині, в рамках Програми «Польща – Білорусь – Україна». «Сьогодні ми маємо другий такий проект, котрий передбачає фінансову підтримку на ремонт дороги, котра буде йти від майбутнього пункту пропуску в Нижанковичах», – розповів очільник облради.

Крім того, Олександр Ганущин підкреслив, що в І півріччі 2019 року планується використати 10% власного внеску, у І півріччі 2020 року використати 15% так званого фінального платежу, який після реалізації всього проекту повернеться через європейські кошти.

«Далі маємо використати перший аванс, який полягає в тому, що це 35% європейських грошей, передбачених на всі проекти. Тобто, якщо це завдання буде виконано в І півріччі, то я вважаю, що ми іспит склали, бо далі нас чекатиме піврічний аудит і після цього буде підтверджений новий платіж у вигляді 50%. Як тільки українські кошти запрацюють, далі залишаться тільки європейські. Думаю, справа піде. Загалом, ставимо собі за мету завершити всі проекти в І півріччі 2020 року. 18 місяців – це підйомна часова планка», – підсумував голова облради.

За словами виконавчого директора АОМС «Єврорегіон Карпати – Україна» Галини Литвин, загальний бюджет проекту «Пантера – Транспорт у районі Перемишля та Нижанковичі за спадщину співпраці» понад 2,5 млн євро.

«Співпраця прикордонних територій полягає в тому, аби спільними зусиллями місцевих громад дороги, які будуть реконструюватися в рамках проекту, будуть вести до пунктів пропуску – до вже наявного та майбутнього. Отож, 18 місяців – це період реалізації інвестицій і ремонту доріг. Передбачається, що час відкриття нового пункту пропуску в Нижанковичах синхронізується з часом завершення нашого проекту», – розповіла вона.

«У межах Програми "Польща – Білорусь – Україна" ми спільно з польськими партнерами вирішуємо проблемні питання мешканців, що проживають по обидва боки кордону», – сказала голова Старосамбірської районної ради Тетяна Терлецька.

Довідково:

Проект «Пантера – транспорт в районі Перемишля та Нижанковичі за спадщину співпраці» реалізується за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020.

Термін реалізації проекту: 01.10.2018 – 16.07.2020

Проект спільно реалізують:

• Перемишльський повіт – головний партнер

• Нижанковицька селищна рада Львівської області

• Асоціація органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати – Україна"

Бюджет проекту: 2 463 943,74 євро, в т.ч.

Грант ЄС: 2 217 549,37 євро

Грант ЄС для України: 883 968,07 євро (понад 28 млн грн)

Мета проекту: створення передумов для економічного, соціального та культурного розвитку українсько-польського прикордоння шляхом покращення комунікаційних зв’язків між Перемишльським повітом та Старосамбірським районом. Завдяки реалізації проекту буде модернізовано дорогу до планованого пункту пропуску через державний кордон Нижанковичі – Мальховіце. Інвестиції, заплановані в проекті, сприятимуть створенню спільної ефективної транспортної системи, яка буде забезпечувати рух між прикордонними територіями, організацію спільних соціальних та культурних заходів, тіснішу співпрацю між органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!