На Львівщині відреставрують дерев’яну церкву Святого Онуфрія XIX століття

903 0
Вартість робіт становить близько шести мільйонів гривень.
Фото: Департамент архітектури та містобудування ЛОДА

Фото: Департамент архітектури та містобудування ЛОДА

Наступного року у Буську на Львівщині близько за шість млн гривень відреставрують дерев’яну церкву святого Онуфрія, яку датують 1860 роком. Про це повідомили у департаменті архітектури та містобудування Львіської ОДА. 

«Без дозволу ми не могли розпочати роботи у цій церкві. Але тепер він у нас є, і ми внесемо пропозицію профінансувати реставрацію церкви Св. Онуфрія з коштів обласного бюджету наступного року», – зазначила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Олена Василько. 

Перш за все, за ці кошти мають відновити та укріпити фундамент цієї церкви, захистити її стіни від впливу води, замінити дубові підвалини, розчистити поверхні крокв та плат, зробити теплоізоляцію, провести вогнезахисну обробку, встановити електроосвітлення та систему блискавкозахисту. 

Додамо, що вартість робіт у церкві становить близько шести мільйонів гривень, а підрядником є підприємство об'єднаних громадян «Цетр Комплекс».  

Довідка 

Церкву св. Онуфрія збудували ще 1860 року за каноном народної архітектури галицької школи. А дерев'яний п'ятиярусний іконостас у ньому, з вишуканою різьбою, виконаний у стилі бароко, датується першою половиною XVІІІ століття. 

У ХХ столітті цю церкву реставрували двічі: у 1905 та 1970 роках. До речі, інтер'єр церкви оздобили орнаментальним настінним живописом лише 1907 року. А у 2009-2010 роках відбулася ще одна, остання, реставрація, після якої храм почав виглядати так, як ми бачимо його сьогодні. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!