На Львівщині вшанували пам’ять військових, які загинули під час Другої світової війни

1786 0
Останки 29 дивізійників, які загинули у 1944 році, перепоховали.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

У селі Червоне, яке розташоване на Золочівщині, вшанували пам'ять військових, які загинули за часів Другої світової війни. Присутні поклали квіти до символічних таблиць біля каплиці тим, хто віддав життя в цих трагічних подіях, повідомляють у Львівській обласній державній адміністрації. 

Гора Жбир, що у селі Ясенів теперішнього Золочівського району – символ боїв, які відбувалися на цьому місці у 1944 році. У складі німецьких військ у боях брала участь дивізія «Галичина», що була сформована з українців. Із гори Жбир – однієї із найвищих точок району найкраще видно панораму однієї із наймасштабніших операцій радянської армії «Бродівський котел», під час якої полягло багато українців.

З ініціативи Студентського Братства у 1991 році у пам’ять про полеглих у 1944 році українців під Бродами на горі Жбир у селі Ясенів спорудили пам’ятний знак. 

Читайте також: Канатна дорога і сквер Героїв. Як зміниться простір після демонтажу Монумента Слави у Львові

Формування дивізії «Галичина» почалося у квітні 1943 року під керівництвом Військової Управи. Її створювали за зразком  німецьких піхотних дивізій. Перед відправкою на радянсько-німецький фронт дивізія нараховувала 16 тисяч осіб. 17-22 липня 1944 року під час боїв під Бродами дивізія була оточена і розбита, однак окремим її частини змогли прорвати оточення і відступити на Захід.

На початку березня 1945 року дивізія за розпорядженням Українського Національного Комітету була включена до складу Української Національної Армії під командуванням генерала П.Шандрука.

 

Фото: Львівська обласна державна адміністрація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!