Адміністратора антиукраїнських спільнот у соцмережах викрили на Львівщині

1915 0
Чоловік створив понад два десятки сторінок в інтернеті, через які поширював ворогу пропаганду.
Фото: idtn.corp2.net

Фото: idtn.corp2.net

Співробітники Служби безпеки України протягом серпня припинили діяльність декількох адміністраторів з різних областей, які підтримували антиукраїнські спільноти у соціальних мережах «Вконтакте» та «Одноклассники». Одного з них затримали й у Львівській області.

Як вказують в СБУ, за завданням російських кураторів житель Львівщини створив мережу веб-ресурсів та спільнот у соціальних мережах ‒понад два десятки сторінок. На них чоловік розміщував заклики до захоплення державної влади та поширював антиукраїнські матеріали на підтримку військової агресії РФ проти нашої країни.

Читайте також: У Львові затримали сепаратистів. 5 фактів

Оперативники СБУ задокументували, що агітатори, яких фінансували куратори з російських спецслужб, отримали завдання активізувати антиукраїнську пропаганду саме напередодні Дня Незалежності. Основним завданням кремлівських інформаційних найманців було створення картинки несприйняття центральної влади у декількох регіонах країни.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів справ співробітники спецслужби вилучили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої з доказами отримання завдань від російських кураторів та розміщення антиукраїнських матеріалів.

За виявленими фактами відкрито низку кримінальних проваджень за ст. 109 (дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України.

Загалом протягом 2014-2017 років за матеріалами розслідувань СБУ винесено понад шістдесят вироків особам, які здійснювали антиукраїнську пропаганду в російських соцмережах «Вконтакте» та «Одноклассники». Оперативники спецслужби також припинили функціонування сімнадцяти Інтернет спільнот фейкових «псевдонародних республік» у різних регіонах України.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!