Колективний імунітет на Львівщині запрацює, якщо вакцинувати щодня 12 тисяч людей

2668 0
У колективний імунітет не входять перехворілі.
Photo by CDC on Unsplash

Photo by CDC on Unsplash

В середньому за день на Львівщині вакцинують 7-8 тисяч людей. Цього зараз не достатньо. В ідеалі потрібно щепити не менше 12 тисяч людей в день. Про це Tvoemisto.tv розповів керівник департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

На його думку, оскільки є вибір між чотирма вакцинами, людей, які готові вакцинуватися, приходитиме щоразу більше.

Читайте також: Врятуватися від «Дельти», або коли Львівщина досягне колективного імунітету

Ефективність вакцини Moderna становить 94,1%, Pfizer – 96%, а CoronaVac – 77-80%, AstraZeneca (Covishield) – 70%.

За даними Національної служби охорони здоров’я Великої Британії, незалежно від типу вакцини, ефективність від штаму «Дельта» після введення двох доз становить 80,8%. Після однієї дози вона становить лише 33,2%. Дослідження PHE також свідчить: вакцини, вироблені Pfizer Inc і AstraZeneca, ефективні проти важких станів у разі інфікування «Дельтою» на понад 90%.

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

«Наразі кількість щеплених від Covid-19 у нас не велика – понад 400 тисяч людей. Щоб виробився колективний імунітет, потрібно вакцинувати щонайменше 70% населення Львівщини, тобто щепити близько 1 млн 400 тис осіб. Будемо нарощувати темпи і зараз маємо оптимістичну надію, що до осені провакцинуємо 10% населення, а до нового року досягнемо колективного імунітету», – каже координатор із вакцинації у Львівській області Олег Когут.

До речі, за його словами, у колективний імунітет не входять перехворілі.

«Для специфічного набутого імунітету важлива вакцинація. Створити колективний популяційний імунітет можна лише по обсягах вакцинації населення», – додав співрозмовник.

Додамо, що станом на 8 серпня на Львівщині провакцинували 409 005 осіб (150 060 – другою дозою): вакциною  «Covieshield»   – 38 403 особи, «Astra Zeneca» - 80 851, «Coronavac» - 129 106, «Pfizer» - 108 432, «Moderna» - 52 213 осіб.

Читайте також: У Моршині вдалося досягти колективного імунітету проти Covid-19

До початку чергової хвилі Covid-19, яка за прогнозами медиків може розпочатися вже наприкінці літа – початку осені, в Україні загалом і на Львівщині зокрема хочуть встигнути вакцинувати якомога більше людей. Та щоб хвороба не розповсюджувалась, потрібен колективний імунітет. Його вдасться досягти лише за умови щеплення 70% населення. Чи вдасться це зробити, досліджувало Tvoemisto.tv.

Додамо, що у Моршині, що на Львівщині, вдалося досягти колективного імунітету, провакцинувавши близько 71% населення.

Ольга Шведа

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!