Відомого підприємця зі Львова звинувачують у незаконному використанні гумдопомоги

14240 0
Романа Матиса, а також головного редактора видання Mind.UA Євгена Шпитка підозрюють у незаконному використанні гуманітарної допомоги.
Фото:lviv.media

Фото:lviv.media

Президента Міжнародного інвестиційного офісу, колишнього голову управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації у 2016-2021 роках Романа Матиса, а також головного редактора видання Mind.UA Євгена Шпитка підозрюють у незаконному використанні гуманітарної допомоги і благодійних пожертв. Інформацію Tvoemisto.tv підтвердили джерела в СБУ.  

Наразі щодо Романа Матиса і Євгена Шпитка тривають слідчі дії. Поки вони не завершаться, нікого не затримуватимуть, зазначили джерела в СБУ.  

Першим про це написало видання Lviv.media, яке пов'язане з родиною Козицьких. Посилаючись на свої джерела в СБУ, вони зазначають, що Роман Матис і Євген Шпитко продавали гуманітарку і спорядження для військових ЗСУ та інших військових формувань. Справу розслідують в межах кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Ймовірно, вони збирали пожертви благодійників на рахунки громадської організації «Юридична сотня», так і на власні банківські рахунки. За даними аналітичної системи YouControl засновниками цього ГО є Леся Василенко та Ірина Лоюк, а Юлія Морій – директор. «Ініціатива допомоги фронту Романа Матиса» не є зареєстрованою благодійною організацією.

Про збірки грошей Роман Матис востаннє звітував на своїй сторінці у Фейсбук 23 квітня. У дописі, окрім реквізитів, на які закликають жертвувати кошти,також йдеться про те, що активісти уже зібрали понад 21 мільйон гривень. 

З дописів, опублікованих Романом Матисом на його сторінках у Facebook випливає, що він організував збір коштів на власні рахунки у Приватбанку, Монобанку, на власний рахунок PayPal, а також на рахунки ГО «Юридична Сотня», співзасновником якої є, зокрема, нардеп від «Голосу» Леся Василенко. Натомість, «Ініціатива допомоги фронту Романа Матиса», про яку йдеться у цих дописах, не є зареєстрованою благодійною організацією. У дописі, опублікованому 23 квітня цього року, Роман Матис повідомляє, що йому вдалось зібрати понад 21 млн грн.

Євген Шпитко представляється засновником та головним редактором інтернет-видання Mind.UA. (ТОВ «Фьючер Медіа», Київ). Коментарі у Романа Матиса у цьому виданні беруть від 2017 р. Видання навіть опублікувало дві колонки Матиса у 2020 р., а також повідомило про його звільнення з Львівської ОДА у січні 2021 р.

У липні 2021 р. Матис також повідомив про укладення меморандуму про створення консорціуму і співпрацю між «Міжнародним інвестиційним офісом» (громадська організація, співзасновником і керівником якої є сам Матис), компанією з надання послуг фізичної охорони Артан груп та виданням Mind.UA. За його словами – для надання бізнесу кількох послуг одночасно: лобіювання, фізичного захисту та піар-підтримки.

Тvoemisto.tv намагалось порозмовляти з Романом Матисом, утім його телефон поза мережею. 

Нагадаємо, Романа Матиса звільнили з посади голови управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації у січні минулого року. Причина звільнення – реорганізація та зміна структури Департаменту економічної політики.

2019-го Матис посів двадцяту сходинку в рейтингу найвпливовіших львів’ян за версією видання НВ. Він випередив президента Українського Католицького Університету владику Бориса Гудзяка і одного зі співвласників холдингу «!FEST» Андрія Худо. На місцевих виборах 2020-го був кандидатом на посаду мера Львова як самовисуванець, проте набрав менше 1% голосів виборців.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!