На Львівщині завершують реставрацію 200-річного дерев'яного храму. Фото

1279 0
Святиня, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, була сильно пошкоджена під час Другої світової війни.
фото: лода

фото: лода

У селі Глиниці на Яворівщині завершують реставрувати деревяний храм 1821 року. Він має дві посвяти – Св. Апостолів Петра і Павла та (першу) Різдва Пресвятої Богородиці. Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Як розповів настоятель церкви отець Степан Грицан, святиня, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, була сильно пошкоджена під час Другої світової війни. Місцеві майстри відновлювали храм, але на той час не мали якісної деревини і відповідно реставрація не була фаховою. З роками церква похилилась у західному напрямку, стіни бабинця прогнили до низу і деформувались.

Сам храм є унікальним  за своїм стилем, а ще у ньому зберігся старовинний іконостас.

«Цей іконостас має понад двісті років, усі ікони зображені на дереві. На сьогодні він перебуває у задовільному стані, але реставрації теж потребує. Що цікаво, його, мабуть, перенесли з іншої церкви, бо помітні елементи, які використані з іншого іконостасу. А сам вигляд церкви притаманний лемківському стилю і в цьому теж її особливість», – каже отець.

Читайте також: У Винниках, поблизу Львова, відкрили стежку Андрея Шептицького

Будівельники розпочали реставраційні роботи у 2017 році. За гроші обласного бюджету (200 тис. грн) і Краковецької селищної ради (600 тис. грн) виконали перший етап реставраційних робіт.

«Тут виконали протиаварійні роботи на куполі храму, відреставрували несучі конструкції центрального барабану і купола, розпочали реставрацію фасадів, відновили втрачені елементи хреста та виконали гідроізоляцію фундаменту. У 2018 році виділили фінансування – понад 800 тисяч гривень з різних джерел. За ці кошти фахівці завершили реставрацію центрального куполу і  повністю покрили його міддю,  замінили підвалини, відреставрували вікна і двері та розпочали реставрацію несучих стін бабинця», – додав заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

У 2019 році для продовження реставраційних робіт передбачили мільйон гривень з обласного і місцевого бюджетів – завершили реставрацію бабинця, накрили його міддю та розпочали реставрацію вівтарної частини храму. Станом на сьогодні завершують реставрацію вівтарної частини храму, наступного тижня покриватимуть піддашшя ґонтою.

Додамо, що попри реставрацію святині, місцеві священники проводять там богослужіння.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!