На Львівщині збили іранський «Шахед» та Оксана Муха про мову та майбутнє України. Підсумки доби

1187 0
Нині 5 листопада та 255 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: DW

Фото: DW

Повітряна тривога – Обстріли України. Сигнал небезпеки лунав двічі: о 05:08, відбій – 05:29 (1) і початок о 16:48, відбій – о 17:12 (2).

Під час першої тривоги над Львівщиною сили протиповітряної оборони збили ворожий дрон-камікадзе «Шахед». «Руйнувань та постраждалих в області нема. Дякуємо нашим оборонцям з ПвК «Захід» за блискучу роботу», – зазначив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

На цю ж тему: Як розпізнати іранський дрон-камікадзе і що робити у разі його наближення. У разі їхнього наближення потрібно негайно заховатися в укриття. В екстрених випадках – можна користуватися паркінгами, цоколями або підвалами. Якщо ви перебуваєте у приміщенні і не можете перейти в укриття, необхідно скористатися правилом двох стін.

Ситуація на фронті: Міністр оборони України Олексій Резніков не виключає можливість відступу загарбників із Херсона. Проте чутки про відступ окупантів з міста можуть бути елементом інформаційно-психологічної спеціальної операції, а Україна детально вивчає всю інформацію та довіряє лише даним розвідки.

Безпековий радник Джейк Салліван, який перебуває в Україні, заявив, що США нададуть Україні необхідну допомогу для завершення херсонської операції.

«Я сьогодні знову перепитав, що необхідно (Україні для завершення цієї операції) і я впевнений, що ми зможемо надати те, що необхідно для цієї битви», – заявив він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Білогорівку на Луганщині та Спірне, Бахмутське, Бахмут, Іванград, Кліщіївку, Озарянівку, Майорськ, Кам’янку, Первомайське, Невельське, Мар’їнку, Новомихайлівку і Павлівку – Донецької області.

В результаті ураження ворожої переправи поблизу Антонівки Херсонської області, було знищено буксир. Підтверджено влучання в колону окупантів, що очікувала на переправу в районі Ольгівки. У Мелітополь доправили близько 80 поранених окупантів. В росіян не вистачає кваліфікованого медперсоналу, зокрема хірургів.

У Херсоні окупанти шукають жителів, які відмовились евакуйовуватись. Місто грабують, інфраструктуру знищують.

На цю ж тему: Верховна Рада ухвалила закон про бронювання військовозобов’язаних. Вони не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації;

А також: Львівські десантники «приземлили» російський винищувач. Військовослужбовці використали зенітну установку ЗУ-23;

Акцент дня: «Це плювок у душу», – Оксана Муха про Козловського, мову та пісню. Чому попри лікування серйозної недуги вона й далі співає та збирає гроші на ЗСУ, як зміна діяльності з творчої на робочу вбиває талант, що для неї означає звання заслуженої артистки, чому вона тримає образу на Зеленського, як має змінитись освіта в Україні та чому неприпустимо розмовляти російською, Tvoemisto.tv розповіла співачка, заслужена артистка України Оксана Муха.

Цитата дня: «Хто буде в нас далі, яким буде вибір, залежить знову ж таки від нас. Бо якщо ми далі будемо йти на рекламу, хапатися за класний рекламний ролик, знову матимемо якісь такі речі. Найважливіше після перемоги, а вона буде, і дай Боже, щоби була якнайшвидше, аби ми не перетворилися – а ми потихеньку перетворюємося – на певний культ особи…

…Не прирівнюйте себе до військових, які розмовляють російською. Часто можна чути: «А що ви так за мову заступаєтесь? Ось хлопці на передовій говорять російською». Так ти ж не на передовій! Це соромно, це принизливе виправдання, яке демонструє сутність людини. Ідіть тоді на передову і далі говоріть російською. А тут, у мирному місті, де не тримаєте в руках зброю, ваша зброя – мова. Це питання життя і смерті, а вони цього не можуть зрозуміти, їм незручно, зарази».

Ключові події:

1. Ексзаступник голови Львівської ОДА виконуватиме обов'язки міністра розвитку громад і території. До цього Василь Лозинський був першим заступником Чернишова;

2. В Україні дозволили бустерну дозу вакцини дітям від 12 років. Робити бустерне щеплення рекомендують через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації;

3. Мешканцям багатоповерхівок у Львові будуть частково компенсувати кошти за куплені генератори. Максимальна сума відшкодування становить 30 тисяч гривень. Відповідну програму схвалили на засіданні виконавчого комітету ЛМР;

4. У гірському селі на Львівщині стався зсув дороги, яку ремонтують з 2020-го року. Зсув стався через підземні води та надмірну вологість, пояснили в ЛОВА;

На цю ж тему: На одній з вулиць у Києві обмежили рух транспорту майже на місяць. Дорожники оновлюють покриття;

5. У одній з громад Львівщини розпочали опалювальний сезон. коли буде у Львові. Опалення мають вмикати, коли середньодобова температура протягом трьох днів буде 8 градусів та нижче.

Вихідні у Львові: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До історичного міста на кордоні. Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv радить заглянути до Рави-Руської та прогулятися серед храмів.

На цю ж тему: Синоптики попереджають про дощові вихідні у Львові. Прогноз. Львів’ян кажуть про туман та хмарність.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!