Фінансування «Пласту» на Львівщині скоротили майже на 800 тисяч грн. Куди скерують ці кошти

1204 0
Ці кошти із загальної суми у 2 млн 300 тисяч грн залишились невикористаними. Оскільки вони не є перехідними, то їх перенаправлять до бюджету розвитку,
Фото: Пласт Львів

Фото: Пласт Львів

На Львівщині на 790 тисяч гривень зменшили фінансування «Пласту». У коментарі Tvoemisto.tv керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім'як повідомив, що ці кошти із загальної суми у 2 млн 300 тисяч грн залишились невикористаними. Оскільки вони не є перехідними на наступний рік, то їх перенаправлять до бюджету розвитку, а скористатися ними зможуть програми охорони здоров’я, підтримки внутрішньо переміщених осіб, релокованого бізнесу тощо. 

«З метою ефективного виконання Програми підтримки розвитку Пласту у Львівській області на 2021-2025 роки зобов'язую внести зміни до Програми підтримки розвитку Пласту у Львівській області на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням Львівської обласної ради від 23.02 2021 №75 (зі змінами)», – йдеться у розпорядженні голови Львівської ОВА Максима Козицького № 593/0/5-22ВА.

Читайте також: Фото дня. Пластуни передали Львову Віфлеємський вогонь

За словами Романа Хімʼяка, програма на цей рік становила 2 млн 300 грн, з яких 1 млн 200 тис. грн виділили на заробітну плату обласного пластового центру. Також 300 тис. грн скерували на матеріально-технічне забезпечення, ще 700 тис. грн  – на різні проєкти, зокрема на заходи, пластові таборування тощо.

Як додала у коментарі Tvoemisto.tv в.о директорка Львівського обласного пластового центру Ольга Приходько, у «Пласті» розуміють загальні потреби країни та зокрема те, яке фінансування є першочерговим.

«Ми знаємо про зменшення фінансування. Від 12 серпня очікували зміни до 590 постанови президента щодо фінансування молоді спорту національного патріотичного виховання, однактакої зміни не відбулося... Кошти повернули на інші програми, які зараз більш нагальні і допоможуть Україні у складній ситуації», – сказала вона. 

В управлінні пояснюють, що кошти, які були передбачені на заходи пластового центру, не можуть використати через дію постанови №590 Кабінету міністрів України, яка визначає послідовність платежів в умовах воєнного стану. Так, управління молоді та спорту ЛОВА зверталось до Міністерства про внесення змін до постанови, які б дозволили фінансувати ці заходи, та наразі це неможливо. 

Читайте також: Нова керівниця львівського Пласту: Нам важливі не гроші, а визнання

«На жаль, у цій послідовності відсутні згадки про можливість фінансування видатків на реалізацію та виконання завдань і заходів державної та місцевих програм у молодіжній сфері та сфері національно-патріотичного виховання. Тому Розпорядження про внесення змін в Програму розвитку Пласту (зменшення видатків) – це більше технічні моменти і є лише констатацією ситуації, де ми суб’єктно обмежені. Сподіваємось, наступного року ситуація зміниться і пластуни зможуть повернутись до звичних активностей», – додали в управлінні.

Нагадаємо, що минулого року депутатський корпус обласної ради створив Львівський обласний Пластовий центр. Комунальний заклад працюватиме над розвитком «Пласту». Зокрема, проводитиме пластові табори, навчальні семінари, вишколи, тренінги, виїзні презентації для дітей, учнівської та студентської молоді Львівщини.

Довідка

«Пласт» – скаутська організація України, метою якої є сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Будучи неполітичною і позаконфесійною організацією, Пласт виховує свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і провідників українського суспільства.

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!