У Винниках знайшли фрагмент укріплення, збудованого 3,5 тисячі років до нашої ери

6274 0
Щойно віднайдене оборонне поселення доби енеоліту археологи вважають сенсаційним історичним доказом цього.
Фото: ЛОР

Фото: ЛОР

На горі Лисівка у Винниках археологи віднайшли фрагмент укріплення, збудованого близько 3, 5 тисячі років до нашої ери. За словами наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, к.і.н. Андрія Гавінського, це найдавніше укріплене поселення доби енеоліту віднайдене на теренах Львівщини й одне із трьох найдавніших на заході України. 

Він каже, що відомими є трипільські укріплені городища на територіях Румунії, Молдови та України, а особливість нової знахідки — те, що вона створена будівничими представниками лійчастої культури. 

Читайте також: На території заповідника «Давній Пліснеськ» стартували нові археологічні розкопки

«Ми бачимо залишки дерев’яної стіни. Спершу був викопаний рів шириною 30 см. Він викопаний дуже рівно, що свідчить про наявність вже тоді спеціальних інструментів. Колоди у цьому рові вбиті поруч одна біля одної. А зовні частокіл був обліплених глиною, що ущільнювало паркан. Можемо зробити висновок, що це була міцна, неприступна огорожа заввишки близько трьох метрів», — цитує його пресслужби Львівської облради.

За його словами, нори Лисівка та Жупан унікальні, адже тут в лісі між шарами грунту законсервовано чимало пам’яток. Загалом археологічні розкопки проводять у Винниках ще з 90-х років. Завдяки багаторічним дослідженням знайшли чимало артефактів, які свідчать, що культура лійчастого посуду межувала з трипільською культурою і територія Винників якраз є пограниччям двох культур. Щойно віднайдене оборонне поселення доби енеоліту археологи вважають сенсаційним історичним доказом цього.

Читайте також: Археологи виявили давнє житло Слов’янського часу і господарські споруди під час розкопок біля Львова

Надалі археологи планують віднайти та розкопати другу лінію частоколу. Є припущення, що вона знаходиться поруч, за кілька метрів. У перспективі знахідка стане популярним туристичним місцем та увійде у туристичні каталоги та історичні енциклопедії.

Нагадаємо, що на території заповідника «Давній Пліснеськ» стартували нові археологічні розкопки. У межах розкопок науковці вивчатимуть кілька ділянок, розташованих у різних частинах городища ІХ – Х століть, проте свою основну дослідницьку увагу хочуть зосередити на території поблизу автентичного слов’янського житла Х століття, реконструйованого минулоріч.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!