На Львівщину переїхало вже півтори сотні релокованих підприємств. Хто серед лідерів

2502 0
Лідерами є Київщина та Харківщина.

Від початку повномасштабної війни на Львівщину переїхало 147 підприємств з регіонів, де ведуться активні бойові дії. Понад сотню з них вже запустили виробництво. Про це під час брифінгу сьогодні, 27 травня, повідомив директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

«Ми вже опрацювали близько 890 заявок. Станом на зараз на Львівщину переїхало 147 підприємств – малих, середніх, великих. З них більш ніж сотня вже запустила свої виробничі потужності, є чітке розуміння виробничого процесу, ланцюжків постачання та збуту. Серед них найбільше представників галузі машиноприладобудування, харчової індустрії, легкої промисловості та хімічної галузі», – сказав він.

Читайте також: На Львівщину переїхала компанія з виробництва матраців, яка планує розширюватися

Щодо допомоги як релокованому бізнесу, так і місцевому, держава пропонує разові виплати та кредитну підтримку, а також на Львівщині діє обласна програма допомоги бізнесу. Зокрема, підприємцям, які перемістили свої виробничі потужності, пропонують 100 тисяч гривень. Якщо вони створюють 20 або більше робочих місць, сума підтримки зростає вдвічі. Також діє ваучерна підтримка для бізнесу у розмірі до 50 тисяч грн для того, аби виробники не тільки виготовляли продукцію, а й виходили з нею на нові чи діючі ринки збуту.

«Оскільки Львівщина – екпортоорієнтована, потрібно завойовувати нові ринки збуту, адже український ринок стагнує чи навіть «просідає». Щоб вийти на ці ринки, слід відповідати певним вимогам, зокрема, пройти так звану сертифікацію та стандартизацію продукції, а вимоги ЄС доволі високі. Підприємцям ми пропонуємо до 80 тисяч грн підтримки, щоб змогти виконати заходи із сертифікації», – додав Степан Куйбіда.

Крім того, для виходу на нові ринки збуту підприємствам потрібно нове обладанання. На це у Львівській ОВА пропонують фінансову допомогу до пів мільйона гривень, проте допомагають не всім. Кошти можуть отримати лише виробники галузі машиноприладобудування, агропромислового комплексу та легкої індустрії.

Читайте також: Релоковані на Львівщину підприємства можуть отримати мікрогранти. Що пропонують 

Додамо, що наразі темпи переміщення виробництв дещо зменшилися порівняно з першими місяцями від початку повномасштабного вторгнення. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv керівник «Львівського регуляторного хабу» Тарас Хавунка, лідерами на сьогодні є підприємства з Київщини та Харківщини, далі – Запорізька, Сумська та Одеська області.

«Вважаю, що релоковане підприємство не повинно переміщатися звідти сюди назавжди, тобто воно має право, але не зобов’язане. Релокація може мати й тимчасовий характер. Це полягає в тому, що підприємство, яке перемістилося, пропрацювавши певний звітний період тут, після повернення на звільнену територію, де буде безпечно працювати цінність цього підприємства суттєво зростає. Особливо, говорячи про території, яким буде потрібно відновлювати податкову базу, сплачувати податки та створювати робочі місця», – каже він.

Нагадаємо, що від початку повномасштабної війни на території Львівщини 180 підприємств повністю зупинили роботу. На сьогодні більшість з них вже повністю або частково відновили свою роботу, а діяльність зупинена ще у 61 підприємства.

Юлія Осим

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!