На Львівщину прибуло ще 17 тисяч доз вакцини Moderna

1082 0
Для вакцинації від Covid-19 на Львівщині нині доступні чотири препарати – Pfizer, AstraZeneca, Coronavac та Moderna.
Фото: АР

Фото: АР

Сьогодні на Львівщину доставили 17 тисяч доз мРНК-вакцини «Модерна». Це мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США. Партію використовуватимуть і в центрах вакцинації, і в пунктах щеплень. Про це інформує пресслужба ЛОДА.

«Пандемія коронавірусу зробила свій вагомий внесок у розвиток вакцин, допомогою яких зараз багато хто нехтує. І якщо наше здоров’я та життя під загрозою єдиною найефективнішою стратегією виходу з небезпеки є вакцинація», – зазначив директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Вакцина «Модерна» має у своєму складі молекули матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК), яка допомагає організму створювати шипоподібний білок оболонки коронавірусу SARS-CoV-2. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла та Т-клітини для боротьби з ним.

Ідея створити вакцину на основі рибонуклеїнових кислот з’явилася ще на початку 1990-х. За останні 25 років було здійснено понад 500 досліджень цієї технології. Але реалізовано її було навесні 2020 року, коли почалися клінічні дослідження таких вакцин проти  Covid-19.

Додамо, що нині в у Львові працюватимуть кілька тимчасових пунктів вакцинації від коронавірусу. Для вакцинації доступні чотири препарати – Pfizer, AstraZeneca, Coronavac та Moderna. Де і за яким графіком працюють пункти вакцинації у Львові у вихідні читайте тут.

Як вакцинуватися? Перед вакцинацією радять проконсультуватися із сімейним лікарем. Потім обрати найближчий Центр вакцинації, прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом і отримати щеплення.

Читайте також: Щоб зупинити Covid-19 на Львівщині, потрібно щодня вакцинувати 25 тисяч людей

Які реакції можуть бути на вакцину? Вакцина може викликати незначні побічні реакції: слабкість, підвищену температуру, головний біль, біль у м’язах та суглобах. Однак фахівці радять не хвилюватися, бо це означає, що організм вибудовує захист від хвороби. Якщо відчуваєте дискомфорт, зверніться до сімейного лікаря.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!