На Личаківському кладовищі у Львові буревій пошкодив цінні пам’ятники. Фото

2552 0
«На цвинтарі має прийти культура садівництва», Олександра Сладкова.
Фото: Анатолій Меркешин

Фото: Анатолій Меркешин

Стихія, яка сталася у Львові в п'ятницю, 25 червня, крім дерев, будівель та автомобілів понищила цінні пам'ятники на Личаківському кладовищі. 

«Після вчорашнього буревію повторилася минулорічна ситуація: на Личаківському цвинтарі знову розбито ряд безцінних пам’ятників», – пише на сторінці у Фейсбук дослідник Личаківського кладовища Анатолій Меркешин. 

Зокрема, йдеться про скульптуру львівського майстра Павла Ойтелє на могилі Зенткевичів (на першому фото), яка розбита вщент, а реставрували її у 2019 році. Стихія також пошкодила пам'ятник Войнарів, роботи Гартманна Віттвера, який реставрували минулоріч.  

«Личаків надалі являє собою руїну, не зроблені висновки з минулорічної трагедії (хоча для кого це трагедія?). Треба провести грунтовну реконструкцію зеленого господарства, обрізати крони дерев, висаджувати низькорослі породи…», – зазначає він.

Читайте також: Від стихії у Львові постраждало п'ять історичних дерев

Пам'ятник Войнарів

Керівниця управління екології та природних ресурсів Львівської міськради Олександра Сладкова каже, що Личаківський цвинтар розпланував ще перший відомий садівник Львова Карл Бауер. 
 

«Це і музей, і цвинтар, і … пам‘ятка садово-паркового мистецтва, хоч від планування озеленення мало що залишилося, тільки рельєф і мережа доріжок», – каже вона. 

За її словами, є регулювання про те, що керівництво кладовищ може зробити будь-що з будь-якими зеленими насадженнями, минаючи будь-які комісії.

«Як ви розумієте, нікого хто хоч щось би розумів в деревах в штаті немає, а фахівці не оглядають дерева, бо потреби дозволів на зрізку немає. Таким чином за останні 20 років практично всі історичні цвинтарі залишилися взагалі без дерев, особливо в селах», – додає вона

Читайте також: Відсутність світла, підтоплені будинки і автомобілі. Рятувальники про наслідки негоди

На цвинтарі має прийти культура садівництва, бо навіть перший в світі арборист, ірландський емігрант, прибувши в Америку влаштувався доглядачем цвинтаря. За 5 років люди, що відвідували цвинтар були вражені що дерева виглядають чудово і ніколи не падають на могили, як на інших цвинтарях. Він просто спостерігав за деревами і доглядав їх, зазначає Олександра Сладкова. 

Нагадаємо, що у Львові від негоди пошкоджено багато дерев, серед них є й ті, що були прикрасою міста десятки років. Йдеться про дуб у парку Франка, дуб на вулиці Бандери, біля 5-го корпусу «Львівської Політехніки», чорну тополю біля Катедри рожевоквітний гіркокаштан в сквері Йосафата, що у парку 700-річчя та Східний бук у сквері Святого Юра. Деяким деревам десятки років, і лише кілька з них ще є шанс вилікувати.

Софія Шавранська

Фото Анатолій Меркешин

 

.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!