На Личаківському цвинтарі відреставрували найдавнішу каплицю. Фото

3650 0
Зокрема, вдалося відтворити первісне архітектурно-скульптурне оздоблення каплиці.
фото інституту полоніка

фото інституту полоніка

На Личаківському кладовищі завершили найбільшу реставрацію каплиці Дунін-Борковських. Це – найдавніший об'єкт свого типу, – повідомляє Інститут Polonika.

«У результаті робіт вдалося відновити технічну працездатність будівлі та відтворити первісне архітектурно-скульптурне оздоблення каплиці. Виконували також роботи з укріплення стін і склепінь. В історичному вигляді реконструювали вторинний тимпан і карниз, відновили первісне планування та рустифіковані профілі на фасадах. Роботи включали і консервацію та реставрацію епітафій, кам’яних деталей та скульптур, а також елементів металоконструкцій», – йдеться в повідомленні Інституту.

Читайте також: Богдан Шумилович: Потрібна молодь, яка не дивилась «С льогкім паром», не їла олівʼє

Додамо, що каплиця Дунін-Борковських збудована в 1812 році в стилі класицизму. Спочатку її лицьову частину прикрашали три фігури авторства віденського скульптура Гартмана Вітвера. Будівля була частково знищена під час пожежі 1985 р. Реконструкція 1992 року призвела до деформації стриманого та елегантного архітектурного рішення будівлі. 

Для довідки

Дуніни-Борковські – польський шляхетсько-магнатський рід, гілка роду Дуніних. До цього роду належали, зокрема, учений-мінералог і геолог, громадський діяч, літератор, бібліофіл, мандрівник Станіслав Ян Дунін-Борковський (1782-1850), дослідник польської генеалогії, укладач «Блакитного альманаху» Єжи Север Дунін-Борковський (1856-1908), польський консервативний політик, державний діяч, публіцист Пйотр Дунін-Борковський (1890–1949), філософ-єзуїт Збігнев Станіслав Марцін Дунін-Борковський (1864-1934).

На Личаківському цвинтарі у Львові збереглися дві каплиці Дунін-Борковських. В одній із них (давнішій), окрім фундатора, графа Леонарда Вінцентія Дунін-Борковського, спочивають його рідний брат Станіслав Ян Дунін-Борковський (1782-1850), сини від другої дружини графині Ельжбети Красінської: Станіслав (1818-1884) і Северин (1824-1872), племінник Юзеф (1809-1843).

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!