На Личаківському цвинтарі відреставрують 12 надгробків

1214 0
Уже впорядкували надгробок на могилі пароха Успенської церкви у Львові, отця Володимира Гургули, а у планах встановити надгробок на віднайденому похованні українського письменника, перекладача Володимира Масляка.
Фото: ЛКП «Личаківський цвинтар»

Фото: ЛКП «Личаківський цвинтар»

У Львові на Личаківському кладовищі цього року відреставрують 12 надгробків, повідомляє ЛМР.

За словами директора ЛКП «Личаківський цвинтар» Михайла Нагая, спільно із Міністерством культури Польщі, відреставрують надгробки на могилах мистецтвознавця, багаторічного керівника найбільшої книгозбірні Львова Мєчислава Гембаровіча та вчителя, директора гімназії родини Кульчицьких (Томаш Кульчицький – львівський кравець, видавець «Дзєнніка муд Паризкіх») Юзефа Ногая. Також відновлюють гробницю родини Глаттих, у якій похований Пьотр Тарнавєцкі – відомий львівський архітектор і будівничий.

Читайте також: У Львові на Личаківському цвинтарі буревій повалив понад 100 надгробків. Фото

Загалом за час такої співпраці на Личаківському цвинтарі відреставрували близько 100 надгробків.

Крім того, музей власним коштом також відновлює надгробки на похованнях відомих львів’ян.

Як зазначив Михайло Нагай, ЛКП власними силами щороку відновлює близько 20 об’єктів. Це переважно українські поховання, які є не доглянуті, де втрачено родинні стосунки, але ці особи мали культурний, політичний вплив на галицьке суспільство та українське суспільство. Йдеться про директорів гімназій, професорів, суддів, політиків.

«Ми запланували відновити близько 20 таких поховань, але всі сили і кошти були скеровані для ліквідації наслідків буревію. Бо, як відомо, було пошкоджено 276 пам’ятників. і, крім тих робіт, які ми запланували, потрібно відновити, склеїти, змонтувати ці пам’ятники. Ми вже на 85-90% відновили їх. І, я думаю, що 20 об’єктів в цьому році нам вдасться зробити», – каже Михайло Нагай.

Зокрема, впорядковано надгробок на могилі отця Володимира Гургули, пароха Успенської церкви у Львові, який провадив багатолюдний похорон Івана Франка з його будинку на Личаківський цвинтар.

Як додав Михайло Нагай, наукові співробітники музею відшуковують на Личаківському цвинтарі втрачені поховання.

«Відшуковуємо могили, де не збереглося жодних пам’ятників, надмогильних знаків і встановлюємо невеличкі тимчасові пам’ятники, щоб хоча б місце не втратилося, а знайдуться кошти чи знайдуться спонсори, які захочуть встановити пам’ятник – будь ласка», – каже директор ЛКП.

Читайте також: У Львові від буревію постраждали храми та історичні будівлі у центрі

Спільно з Генеральним консульством Чеської республіки у Львові  вже встановили надмогильний знак відомому архітектору Карелу Боубліку. Також науковці віднайшли могилу Модеста Каратницького – відомого політика, посла Галицького сейму та Австрійського рейхстрату, голови Товариства українських правників і йому вже встановили середньої величини пам’ятник. А ще – знайшли і впорядкували місце поховання Антіна Глодзінського – рідного дядька Степана Бандери по лінії матері, священника, педагога.

У цьогорічних планах – встановити надгробок на віднайденому похованні українського письменника, перекладача, критика, журналіста Володимира Масляка.

Нагадаємо, у межах програми «Спільна спадщина» щороку група українських і польських реставраторів, за фінансування Міністерства культури Польщі, виконує реставрацію 10-12 надгробків. Цей проєкт розпочався у Львові ще у 2007 році.

Нагадаємо, буревій, який пронісся Львовом у червні, завдав великої шкоди на Личаківському цвинтарі. Зокрема, тут повалило близько 30 дерев, 250 гіляк, а також пошкодило більше 100 надгробків, багато з яких є дуже цінними.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!