На місці ринку «Добробут» планують збудувати супермаркет «Арсен». Що кажуть у місті

4427 0
«Галінвест» уклала угоду з одним із рітейлерів стосовно розміщення супермаркету на місці ринку, однак за містобудівними умовами та обмеженнями ніхто не звертався.
Фото: твоє місто

Фото: твоє місто

У понеділок, 13 лютого, у Львові остаточно закрили ринок «Добробут», який знаходився на вул. Старій, 3, неподалік Оперного театру. На цій ділянці планують збудувати супермаркет «Арсен». При вході на ринок уже розмістили оголошення про працевлаштування в супермаркеті. Однак зараз справа щодо земельної ділянки, на якій розташований ринок, перебуває в суді. Львівська міська рада звинувачує компанію-власника ринку «СУАП Галінвест» у незаконній приватизації.

«Станом на сьогодні розглядається справа у Господарському суді Львівської області про скасування незаконно зареєстрованого права власності на так званий торгово-промисловий центр. Оскільки у 2018 році було за позовом «СУАП Галінвест» присвоєно кадастровий номер земельної ділянки без виготовлення технічної документації та її погодження Львівською міською радою. Є цілий ряд юридичних проблем, і зараз ми маємо справу в суді», – повідомила у коментарі Tvoemisto.tv директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

Читайте також: Територія, де нині є ринок «Добробут», має бути музеєфікована

За її словами, на земельну ділянку наклали заборону відчуження. Крім того, є зареєстроване кримінальне провадження, де міська рада виступає потерпілою стороною. Зараз веде слідство Національна поліція у Львівській області. 

«Ми надали всі необхідні документи, слідство триває. Була накладена заборона на вчинення будь-яких дій. Галицький суд частково зняв арешт, залишивши вже другу заборону на відчуження, дозволив проводити ремонт. Якщо там будуватимуть супермаркет – це буде незаконно», – зазначила вона.

Гелена Пайонкевич додає, що «Галінвест» уклала угоду з одним із рітейлерів стосовно розміщення супермаркету, однак за містобудівними умовами та обмеженнями ніхто не звертався.

«Станом на сьогодні є фундамент, і містом ще в 90-х роках було надано дозвіл на функціонування на цій ділянці тимчасового ринку. Також місто не ставило у жодному позові чи зверненні до поліції про припинення діяльності ринку», –додала вона.

Читайте також: Готель на ринку, або Коротка історія «Добробуту» у Львові

Зазначимо, Tvoemisto.tv готове додати позицію компанії «Галінвест». 

Нагадаємо, що справа довкола земельної ділянки, де розташований «Добробут», тягнеться ще з 90-х років. Тоді виконком міськради став учасником українсько-австрійського підприємства «Галінвест». Це підприємство планувало збудувати готель на площі Князя Осмомисла. На ділянці залили фундамент і на цьому будівництво готелю зупинилось. У «Галінвесту» виявили мільйонні борги, і щоб їх частково погасити, на початку 2000-х міська рада передала на баланс компанії готель «Україна» на площі Міцкевича (зараз там розташована будівля колишнього «Укрсоцбанку») та ділянку на вул. Таджиській, де проживає власник «Галінвесту» Валерій Холодило. Втім будівництво готелю не відновилось, а згодом із засновників «Галінвесту» виключили ЛМР. Мерія намагалась судитись з «Галінвестом», проте безуспішно. А у той час замість готелю облаштували ринок «Добробут».

У липні минулого року ЛМР звернулася до поліції із заявою про те, що невідомі підробили документи на землю і паралельно звернулася з позовом до Господарського суду Львівської області. З’ясувалось, що у 2020 році ТОВ «СУАП «Галінвест» зареєструвало право постійного користування земельною ділянкою площею 0,66 га на пл. Князя Осмомисла з цільовим призначенням під будівництво готелю, а в лютому 2021 року «Галінвест» оформило право власності на промислово-продовольчий торговий центр (ринок «Добробут»). 

2 лютого 2023 року Галицький районний суд скасував арешт на ринок «Добробут», який наклали в межах кримінального впровадження за заявою Львівської міської ради. Фактично під забороною залишилось лише відчуження майна.

Tvoemisto.tv також розповідало, що знайшли археологи на цій території, що планували побудувати на місці «Добробуту» та що тут могло би з’явитися.

Антоніна Костик

Фото Івана Станіславського, Твоє місто

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!