На місці вілли на Коновальця хочуть збудувати 6-поверхівку

3571 0
Віллу не визнали пам’яткою архітектури.
Фото: 032

Фото: 032

Архітектурно-містобудівна рада при управлінні архітектури та урбаністики та консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища ЛМР погодили містобудівний розрахунок будівництва на вул. Коновальця, 21 у Львові. Про це пишуть Наші Гроші. Львів.

Читайте також: На вулиці Сулими хочуть збудувати багатоповерхівку та дитсадок

Йдеться про забудову на місці вілли ХХ століття, яку називають віллою пана Яна на честь першого власника Яна Іжицького. На початку минулого року будинок визнали нововиявленою пам’яткою архітектури, але до реєстру пам’яток не внесли, адже згідно з висновками Мінкульту, вілла не має ознак пам’ятки архітектури.

«Ми скерували лист на міську раду для доопрацювання документів. Після цього далі подаватимемо їх в Міністерство культури», – каже керівниця відділу охорони історичних пам’яток Львівської облдержадміністрації Ганна Харун.

Водночас забудовник вже представив проект шестиповерхівки з підземним паркінгом. Тут обіцяють зберегти фасадні стіни вілли. Зі сторони вулиці Коновальця цього не буде помітно, вілла залишиться за фасадом нового будинку.

До Другої світової війни тут було приміщення польських молочарень, а пізніше – «Львівський молокозавод №1». У 2012 році Львівська міська рада хотіла передати ділянку в постійне користування «Львівській політехніці» для будівництва багатоквартирного будинку. Однак тоді університет цю процедуру не продовжив.

Про будівництво багатоповерхівки знову заговорили у 2017 році. Тоді мешканці створили петицію за збереження будинку, втім за неї проголосувало мало львів’ян. При цьому вже у 2017 року вілла була у приватній власності.

Читайте також: Віллу Бачевських у Львові перефарбують у автентичний колір

У 2018 році власницею ділянки стала дочка львівського бізнесмена Тараса Хмеловського – Олеся Лисиця. У вересні 2018 року депутати ЛМР затвердили Олесі Лисиці проєкт землеустрою ділянки площею 0,8 га на Коновальця, 21 під будівництво житлового будинку та передали цю ділянку у власність. Тепер же будинок та ділянка належать Олександрі Осташевській. Їх вона отримала від ТОВ «Коновальця 21» під час виходу зі складу товариства. 

Власницею фірми «Коновальця 21» є вищезгадана Олеся Лисиця, а очолює фірму її батько Тарас Хмеловський, який у 2017 році був членом наглядової ради ПАТ «Львівський універмаг «На ринку» (згідно з останнім наявним звітом на SMIDA). Це підприємство у 2013 році через суд викупило частину приміщення на вул. Шевській, 1 за 7,8 млн грн. Ще іншу частину цього приміщення вже на площі Ринок, 23 підприємство приватизувало у 2017 році. Тепер в цій будівлі розташований театр пива «Правда».

Візуалізація з сайту Західноукраїнського архітектурного порталу


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!