«Такого спротиву світ ще не бачив». Режисер із Києва про єдність і боротьбу за свою землю

1840 0
«Твоє Місто» збирає історії про непересічних киян, які захищають свій дім: на фронті, в теробороні, волонтерських групах, медичних батальйонах. Режисер Андрій Приймаченко з дружиною залишилися біля Києва і допомагають обороні.
З Фейсбуку Андрій Приймаченка

З Фейсбуку Андрій Приймаченка

Режисер Андрій Приймаченко родом зі столиці, живе неподалік від міста, разом з дружиною залишається удома. Вважає, що так найбезпечніше. По закінченню війни він хоче пройтись рідними дворами і впізнати їх. Режисер говорить про столицю, яка готова воювати, він має впевненість, що попри все Київ вистоїть.

Читайте також: «Я не геройка, просто хочу жити заради України». Історія киянки, яка не їде з міста

«Війна нас з дружиною застала вдома. Певне так, як і багатьох інших. Ми прокинулись від звуків ракет, які летіли над будинком, а ще від вибухів – спрацювала наша протиповітряна оборона. Життя стало значно тривожнішим. Важко спланувати щось на наступний день, а то і на наступні кілька годин», – каже Андрій.

Він каже, що дуже швидко люди знайшли собі роботу, усі почали якось допомагати. «Я живу неподалік від Києва. Тут люди як мурашки, кожен збігається на найменший заклик про допомогу. Такої кількості допомоги від людей не бачив ніколи. Коли я був на Майдані, то казав, що ніколи не бачив таку високу гору хліба, яку люди знесли на подвір’я Михайлівської церкви. Зараз я можу казати, що я ніколи не бачив таку високу гору всього: дитяче харчування промисловими коробками, памперси, продукти, одяг…», – говорить він.

Утім він певен, що не варто метушитись, і братись за будь-що, бо якщо війна надовго, то потрібні будуть сили і ресурси на допомогу і боротьбу. Ще він застерігає від паніки, каже, що ворог користає з хаосу, який сіє серед люду.

Читайте також: «Київ узяти неможливо». Історія депутата, який патрулює нашу столицю

«Ми у нашому містечку не дуже дружили з сусідами. Але війна об’єднала. Ми почали координуватися, бути на контакті. Як є потреба, то вирішуємо. Треба будувати блокпост – виїжджаємо, будуємо. Люди десь знаходять усе необхідне, вкопуються, вдираються, максимально укріплюють під’їзди до міст», – каже Андрій.

Під час роботи відступає тривожність. А ще віру і силу вселяє відчуття єдності. «Найбільш помічне, коли будували блокпост, а проїздила колона наших військових, вони махали нам. Тоді відчуваєш, що всі за одне, що всі є частиною великого одного організму», – каже він.

Читайте також: «Маємо стати назавжди вільними від Росії». Історія киянина, який у день наступу вступив у ЗСУ

Чоловік пригадує, як говорили з дружиною про те, що будуть робити, якщо почнеться війна, зізнається, що не сприймали це всерйоз. «До такого ми не готувались, будучи вісім років у війні, ми страшенно розслабились. Ми з дружиною купили трохи продуктів довготривалого зберігання, проговорили якісь варіанти про всяк випадок. Але не вірили, що це серйозно, що це станеться», – каже Андрій.

Я запитую, що він робитиме, як тільки-но закінчиться війна. Він каже, що мріє побачити своє місто, знову пройти вулицями, де гуляв дитиною. «Коли усе закінчиться, я б дуже хотів пройтись вулицями Києва, де ходив ще в дитинстві, біля своєї школи, де звично гуляв. Коли я побачив кадри зі свого міста, біля метро Берестейська, то було дивне відчутя…» – каже він.  

Читайте також: «Надягнув бронежилет на священничий одяг». Історія отця, який молиться з киянами

Чоловік розповідає, що у його хаті постійно чути звуки боїв, до будинку доходять вибухові хвилі. «Київ – столиця, це останній рубіж, нам звідси нікуди діватись. Я не вірю, що Київ можуть захопити. І друзі, які тут народились, також. Ми часто говоримо про це. Київ не велике село – це столиця. В Україні кожне містечко, селище чинить такий опір, такий спротив – це героїчно. У перший день росіяни несподівано прорвались, до метро "Берестейська" дійшли. А зараз з ними не лише військові воюватимуть, на них буде летіти з кожного кутка, з кожного люку. Такого спротиву вони не бачили, і жодна країна світу не бачила такого спротиву, як ми вже показали. Світу, який ми знали, кінець. Адже якщо окупанти займуть Київ, то Росія буде всюди», – каже Андрій. 

Розмовляла Вікторія Савіцька

Медіа-хаб «Твоє Місто» запускає телеграм-канал і Фейсбук-сторінку – «Київ – Твоє Місто», де розповідатиме про непересічних киян, які захищають свій дім: на фронті, в теробороні, у волонтерських групах, у медичних батальйонах. Київ – зараз не лише столиця незалежної України, а й героїчне місто, на яке дивиться із захопленням увесь світ.

Приєднатися до Телеграм-каналу «Київ – Твоє Місто» можна за посиланням, а підписатися на Фейсбук-сторінку – тут.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!