На першій лінії. Як львівський театр плете іменні маскувальні сітки на фронт

1775 0
Спочатку сітки плели досить повільно, згодом «набили руку» і виробили свою методику плетіння.

У мирний час у львівському театрі «І люди, і ляльки», який існує вже понад 30 років, ставили вистави для дітей та дорослих, проте зараз, у час воєнних дій, тут плетуть маскувальні сітки на фронт. Від початку повномасштабної війни у театрі вже сплели 11 сіток. Кожна з них має власну назву – це і «Лісова пісня», «Рута-м'ята», «Меліса», «Коза-дереза» і навіть «Бурачанка».

Читайте також: На першій лінії. Як львівський «Дударик» відкрив прихисток Святого Лазаря для переселенців

Як зазначила актриса театру «І люди, і ляльки» Людмила Зборовська у проєкті відеоісторій «На першій лінії», яке запустив медіа-хаб Тvoemisto.tv, волонтерська група при театрі складається з дев’яти акторів, які залишились тут, у тилу. Директор та ще деякі актори, як і чоловік актриси, пішли у Збройні сили і тероборону.

«Спочатку я ходила плести сітки до своїх знайомих волонтерів, а потім ми попросили каркаси, встановили їх в театрі і почали плести тут», – каже Людмила Зборовська.

За її словами, спочатку сітки плели досить повільно, згодом «набили руку» і виробили свою методику плетіння.

Читайте також: На першій лінії. Медик, який допомагає лікувати онкохворих діток під час війни

Щоб плести маскувальні сітки акторам не вистачає тканин, тож довелося перебрати усі свої гардероби. Актриса каже, що серед них, мабуть, вже ні в кого не залишилося речей ні зеленого, ні оливкового, ні коричневого кольору. У хід пішли навіть улюблені речі.

Ті актори, які сітки не плетуть, займаються волонтерством: хтось приносить тканину, хтось нарізає, інші розвозять біженців від вокзалу до центрів поселення.

Людмила Зборовська каже: «Якщо кожен буде вкладати щось в перемогу, не стояти осторонь, вкладати більшу частину свого часу в перемогу, то, звичайно, ми переможемо. Я впевнена в цьому».

Допомогти театру можна, принісши тканину або речі зеленого кольору на вул. Фредра, 6. Також кожен бажаючий може долучитись до плетіння сіток за цією ж адресою.

Читайте також: У Львові запустили проєкт про тих, хто на першій лінії допомагає перемогти у війні

Нагадаємо, що у Львові є близько 30 локацій, де для наших військових плетуть сітки. Та наразі є потреба у матеріалах – тканинах та основі сітки. Зокрема, просять приносити ножиці, нецупкі тканини зеленого, чорного, бежевого, коричневого, сірого кольорів, бажано тканини з простирадл. Також потрібні точилки для ножиць, сміттєві пакети, сітки готові маскувальні, футбольні, волейбольні, рибальські.

Медіа-хаб «Твоє місто» запустив проєкт відеоісторій «На першій лінії» про тих, допомагає українцям у час війни – на передовій чи у тилу. Це серія коротких відеосюжетів про героїв війни, про їхню системну роботу в обороні країни та рідного міста. Відео будуть виходити двома мовами: українською та англійською.

Читайте також: На першій лінії. Медик, який допомагає лікувати онкохворих діток під час війни

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!