На першій лінії. Історія волонтерів, які передають на фронт обладнання, що рятує життя

1901 0
Усі речі «Львівський Лицар» передає не комбригу чи в Міністерство оборони, а конкретно воякам.

«Ваш бінокль врятував нам життя». Такі повідомлення отримують волонтери організації «Львівський Лицар», яка існує вже 8 років. Як зазначив координатор організації «Львівський Лицар» Андрій Салюк у проєкті відеоісторій «На першій лінії», що запустив медіа-хаб Тvoemisto.tv, їхня організація передає на фронт прилади, оптику та високоточне обладнання безпосередньо тим, хто воює і лише те, що справді рятує життя.

Андрій Салюк є головою Товариства охорони пам’яток. Та оскільки, за його словами, зараз найбільше охороною спадщини займаються хлопці на Сході, доводиться допомагати їм зберігати цю культурну спадщину.

Читайте також: На першій лінії. Як львівський театр плете іменні маскувальні сітки на фронт

«Львівський лицар» купують лише те, що допомагає виживати, воювати і перемагати хлопцям на війні.

«Використовуємо абсолютно усі можливості знайти прилади, купити їх, привезти в Україну і передати тим, хто потребує на фронті. Хтось приносить нам речі, хтось кошти. Багато речей робимо самі ще з 2014 року. Це те, що дуже потрібне на фронті, але немає у вільному продажу. Деякі з них – виключно наші розробки», – каже він.

Волонтерити і допомагати організації «Львівський Лицар» приходять і викладачі університетів, і бібліотекарі, і прокурори, і екскурсоводи.

Читайте також: На першій лінії. Як львівський «Дударик» відкрив прихисток Святого Лазаря для переселенців

На стіні в приміщенні організації висить прапор з шевронами тих підрозділів, кому вони допомагають ще з 2014 року. Усі речі передають не комбригу чи в Міністерство оборони, а конкретно воякам, які воюють. Найбільше працює «Львівський лицар» із середньою ланкою командного складу та з рядовими вояками, які безпосередньо воюють. Досить часто речі, які передавали хлопцям, рятували їм життя.

«Мене дуже вразило, коли на месенджер «Львівського Лицаря» прийшло коротеньке повідомлення: «Привіт. Ви нам раніше передавали бінокль. Дуже дякуємо, бо кілька днів тому він нам всім врятував життя». Це все дуже складно згадувати, бо це дуже емоційно. Коли я звертаюся до людей, які нам допомагають, я часто кажу, що завдяки вашим грошам якась мама обійме свого сина або якась мама, яка на фронті, обійме свою дитину, бо повернеться живою. Тому що ці речі рятують нашим воякам життя», – додає Андрій Салюк.

Незмінним гаслом організації є: «Війна стосується всіх, перемога залежить від кожного».

Допомогти «Львівському Лицарю» можна, внісши пожертву за адресою вул. Коперника, 40а у Львові, або ж звернутися за номерами телефонів: 067 772 94 42, 067 939 70 19.

Читайте також: На першій лінії. Медик, який допомагає лікувати онкохворих діток під час війни

Нагадаємо, що у Львові є близько 30 локацій, де для наших військових плетуть сітки. Та наразі є потреба у матеріалах – тканинах та основі сітки. Зокрема, просять приносити ножиці, нецупкі тканини зеленого, чорного, бежевого, коричневого, сірого кольорів, бажано тканини з простирадл. Також потрібні точилки для ножиць, сміттєві пакети, сітки готові маскувальні, футбольні, волейбольні, рибальські.

Медіа-хаб «Твоє місто» запустив проєкт відеоісторій «На першій лінії» про тих, допомагає українцям у час війни – на передовій чи у тилу. Це серія коротких відеосюжетів про героїв війни, про їхню системну роботу в обороні країни та рідного міста. Відео будуть виходити двома мовами: українською та англійською.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!