«На підтримку ЗСУ з Європейського миротворчого фонду виділили 1 млрд євро. І буде ще більше», – фон дер Ляєн

1347 0
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також офіційно передала Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.
Фото: ukrinform.ua

Фото: ukrinform.ua

Із Європейського миротворчого фонду виділили 1 млрд євро на підтримку Збройних сил України. Про це у своїй промові, під час зустрічі із Президентом України Володимиром Зеленським, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Європейський Союз надсилає зброю до вашої країни. Ми виділили з Європейського миротворчого фонду 1 млрд євро на підтримку Збройних сил України. І буде виділено ще більше. Я висловлюю вдячність Верховному Представнику, котрий запропонує зараз додаткові 500 мільйонів євро. Окрім того, багато країн-членів ЄС постачають військову техніку в безпрецедентних масштабах. Словаччина є у цьому найяскравішим прикладом. Цим ми підтримуємо хоробрих українських воїнів, які борються за свободу України. І за свободу кожного», – каже Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Єврокомісія підготує заявку України щодо членства в ЄС уже цього літа

За її словами, сума підтримку у розмірі 1 млрд євро складається з трьох різних фінансових пакетів.

«Саме в цю мить ми перераховуємо 120 млн євро на бюджетну підтримку. Ми виділяємо 330 мільйонів євро з нашого пакету для надзвичайних ситуацій. Обидва є грантами. І ми прискорюємо другу половину пакету макрофінансової допомоги у розмірі 600 млн євро», – додала вона.

Голова Єврокомісії також зазначила, що бомбардування залізничної станції, де відбувалась евакуація мирного населення, є ганебним. З її слів, цілком правильно і справедливо, що увесь світ проголосував за те, аби відсторонити Росію від Ради з прав людини.

«Ваша боротьба – це наша боротьба. Я сьогодні тут з вами, щоб сказати, що Європа на вашому боці. Ми ніколи не зможемо зрівнятися у жертвності з українським народом, але ми мобілізуємо наші економічні потужності, щоб змусити Путіна заплатити високу ціну», – йдеться у промові.

Проти росії вже запровадили п'ять хвиль безпрецедентних санкцій. Саме зараз І готують нову хвилю. Експорт товарів до Росії впав майже на 71%. Інфляція становить близько 20% і продовжує зростати. Довіра бізнесу до Росії знаходиться на найнижчому рівні від 1995 року. Понад 700 приватними компаніями, залишають країну. Крім того, від початку війни держави-члени вже заморозили 225 млрд євро приватних російських активів у ЄС. Росія поринатиме у економічний, фінансовий і технологічний занепад. Натомість Україна рухається до європейського майбутнього.

Читайте також: Зеленський підписав заявку на вступ до Євросоюзу

Як зазначила Урсула фон дер Ляєн, Україна належить до європейської сім'ї. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.

«Саме з цього починається ваш шлях до Європейського Союзу. Тепер ми будемо у вашому розпорядженні 24 години на добу і 7 днів на тиждень, щоб працювати на цій спільній основі та якомога більше прискорити цей процес. Україна – наш друг, і ми це добре знаємо. Україна поділяє наші цінності. І завдяки нашій угоді про асоціацію Україна вже тісно пов'язана з нашим Союзом. Тож ми прискоримо цей процес наскільки буде можливо, водночас гарантуючи дотримання всіх умов», – додала президентка Єврокомісії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!