На пішохідному переході на Рубчака з’явився пластиковий макет школяра

2651 0
Пластиковий макет «Школяр» встановили на пішохідному переході біля школи №48.
Фото: Зручне місто

Фото: Зручне місто

На вулиці Рубчака у Львові з’явився пластиковий макет школяра, який мав би підвищити безпеку на дорозі. Відповідні фото оприлюднили на сторінці ГО «Зручне місто».

Водночас, на думку члена комісії з безпеки дорожнього руху ЛМР Володимира Харчихіна, користь від такого кольорового хлопчика буде лише тимчасовою.

За його словами, встановлення пластикового макета у вигляді школяра на пішохідному переході – це даремно витрачені гроші, а також погіршення ситуації на дорозі, вважає чиновник. Натомість багато людей не розуміють справжньої проблеми.  

«Користь такі макети приносять лише тим, хто їх продає. Так, такий захід може тимчасово підвищити безпеку, проте ненадовго. Пов’язано це з тим, що якщо на якійсь ділянці внести зміни, навіть якщо ці зміни не мають впливу на підвищення безпеки, то на цій ділянці рівень аварійності зменшиться через те, що водії, зауваживши, що тут щось змінилося, вимкнуть свій внутрішній автопілот і будуть їздити певний час обережно, доки знову не звикнуть до нової обстановки. Ефект цей триває не довше, ніж пів року, а далі все знову повертається до попереднього стану», – пише він у Facebook.

Читайте також: Восени в Україні з'являться нові дорожні знаки. Що зміниться

У коментарі Tvoemisto.tv Володимир Харчихін додав, що така ідея – не просто не дієва, а й шкідлива. Однак проєкт пройшов голосування та був реалізований завдяки Громадському бюджету.

«Ми сподіваємося, що цього більше ніде не буде (ред. – у місті Львові). Це приватна ініціатива, і жоден з виконавчих органів міської ради не задіяний в цьому. Можливо, будемо пропонувати авторам Громадського бюджету замінити його на альтернативний варіант, який дійсно допомагатиме безпеці руху», – наголошує він.

Зокрема, це може бути освітлення переходу, засоби заспокоєння руху, звуження або викривлення траєкторії поблизу переходу.

Зазначимо, що таку ініціативу реалізували в межах Громадського бюджету. Окрім встановленого пластикового макету «Школяр» біля пішохідного переходу на вул. Рубчака, 8, тут також облаштували тротуар біля входу в школу та встановили турнікетне огородження для безпеки дітей. Загалом проєкт обійшовся у 545,3 тисяч гривень. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!