На площі Ринок після реставрації відкрили чорну кам’яницю. Фото

2699 0
Кам’яницю реставрували три роки.
Фото: Ольга Коваль

Фото: Ольга Коваль

У центрі Львова відкрили після реставрації Чорну кам’яницю, яку ремонтували три роки.

Читайте також: Реставрація чорної кам'яниці: як зміниться історична пам'ятка у центрі Львова

Львівський історичний музей виграв грант Посольського фонду США збереження культурної спадщини на 275 тисяч доларів. Спершу кам’яницю обстежила НДЦ «Рятівна археологічна служба», працівники якої знайшли у внутрішньому дворику кам’яниці фрагменти керамічного посуду, які датуються кінцем ХІІІ – XIV століття.

За грантові гроші відреставрували фасад, провели археологічні розкопки і знайшли фундамент готичного Львова, зробили гідроізоляцію і новий дах, укріпили фундамент, у внутрішньому дворику облаштували лапідарій.

Ремонт приміщень всередині кам’яниці проводили вже за кошти Львівського історичного музею. Вартість ремонту становила 4,5 млн грн.

Додамо, що чорну кам’яницю збудували у 1577 році за проектом архітектора Петра Красовського. У кінці XVI століття у кам’яниці представник львівського патриціанського роду Ян Лоренцович відкрив одну з перших у місті аптек. Тоді будинок мав назву Лоренцовичівський. «Чорною» почали називати кам’яницю у ХІХ, оскільки століттями на будинок наносили свинцеві білила як ґрунт для багатоколірності.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!