На площі Ринок у Львові відреставрують аварійний універмаг

3473 0
Триповерховий універмаг на площі Ринок у Львові реставрують, щоби вберегти історичну будівлю від руйнування і відтворити її автентичність. Експерти стверджують, що зараз будівля у аварійному стані.
Фото: wikimapia.org

Фото: wikimapia.org

Власник цього майна – Львівська обласна рада, повідомляє Zaxid.net.

Нинішній загрозливий стан будинку зумовлений тим, що востаннє ремонтні роботи в універмазі проводили у 70-их роках. Але тоді проблемні ділянки намагались просто сховати за новими матеріалами, стверджує головний архітектор проекту Роман Нарольський. 

Аби повернути будівлі її історичний вигляд і з фасаду, і в інтер'єрі - експерти погоджували проект понад півроку. Але генпідрядник найперше взявся за фундамент, який через необлаштовану гідроізоляцію нині також аварійний.

 «Якщо подивитися догори, карниз будинку у дуже поганому стані. Це є просто гостроаварійний стан. Це треба терміново ліквідовувати. У нас є старі архівні фотографії, є дослідження, які ми зробили у 2011 році. Тобто є всі підстави для того, щоб будинок зовнішньо відтворити у тому первісному вигляді», – повідомив начальник майстерні інституту «Укрзахідпроектреставрація" Зеновій Лагуш.

 «Зараз триває підсилення фундаменту, укріплення стін та перекриття. Тобто перш за все виконуємо роботи, які забезпечать стійкість і надійність цього об'єкту, збереження архітектурної пам'ятки. Наприклад, частина фундаменту від тротуару була дуже небезпечною, тому що вона фактично могла провалитися», – розповів директор фірми-генпідрядника Роман Лобай. 

За його словами, під час влаштування тротуарів ремонтники не зробили гідроізоляції фундаменту: "Через це зруйнувались його конструктивні елементи. А металеві балки всередині перекриття стали подібні на пап'є-маше. Ми їх розбирали руками». 

За обсягами робіт ця історична будівля отримала від експертів п'ятий рівень складності. Але навіть попри це, за проектом реставрацію мають завершити до 31 жовтня. А вже до кінця року у колишньому універмазі повинен запрацювати заклад харчування із власним виробництвом пива.

Як стверджує інвестор, для міста це буде найвиправданіше вкладення коштів - як з огляду на порятунок будівлі, так і на надходження до міської скарбниці. 

Довідка.

Дім №32 на площі Ринок у Львові звела у 1912 році фірма Едмунда Жиховича за проектом Міхала Лужецького у стилі модерн з елементами історизму. 

У цьому будинку розмістився перший у Львові універмаг "Trust" родини Ціпперів. У радянські часи він називався "На Ринку". 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!