На площі Ринок у Львові виявили самовільну реконструкцію пам’ятки архітектури

3915 0
Самовільні будівельні роботи помітили сьогодні вранці.
Фото: ФБ Наталія Алєксєєва

Фото: ФБ Наталія Алєксєєва

На площі Ринок, 37-38, що в самому центрі Львова, самовільно, без дозвільних документів, проєкту та будь-яких погоджень почали реконструювати пам’ятку архітектури. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Самовільні будівельні роботи Лілія Онищенко помітила сама сьогодні вранці.

«Сьогодні о 8 ранку, проходячи повз площу Ринок, побачила машину з будівельними матеріалами. Спробувала потрапити всередину будинку, але мене охоронець не лише спинив, а й брутально хотів звідти виштовхати. Казав, що викличе поліцію, на що, звісно, погодилася. Та оскільки він поліції так і не викликав, довелося це зробити мені», – розповідає Лілія Онищенко.

За її словами, поліція ніяких актів не складала, оскільки на момент прибуття машина уже від’їхала, охоронця не було, а двері всі позачиняли. За словами Лілії Онищенко, поліція запропонувала звернутись у райвідділ.

Якої саме шкоди вже нанесено будинку такими роботами, який є пам’яткою архітектури, наразі не відомо.

«Оскільки мене туди не впустили і я не мала змоги поглянути на все, що там зробили, оцінити шкоду не можу. Очевидно, що вона є, адже всі роботи є самовільні, бо проєкту не бачила, а дозволів ніхто також не показав», – каже співрозмовниця.

За її словами, з того, що вдалося побачити – ведуться роботи на рівні першого поверху і підвалу.

«Площа робіт досить велика. Крім того, там є внутрішній дворик, який наполовину відмурований, чомусь відсунута стіна. Роботи якраз ведуться саме там. На всій території багато будівельного матеріалу – швидше за все штукатурка, бо все обдерто. Чи були там якісь розписи, чи ні, на жаль, нам вже не вдасться дізнатися», – додає вона.

За її словами, найімовірніше, роботи на площі Ринок, 37-38 тривають уже довго.

Те, що досі ніхто не помітив машини із будівельними матеріалами та робочих, які там працювали, Лілія Онищенко пояснила тим, що машина, яка привозить чи забирає усе це, приїжджає дуже рано.

«Всередині також нічого не видно. Однак у дворі ми помітили, що є загороджена частина подвір’я, все щільно прикрито, щоб не було помітно нічого. Мешканці нам дали драбину, ми полізли нагору і побачили, що роботи таки ведуться», – уточнила Лілія Онищенко.

За її словами, надалі місто діятиме відповідно до чинного законодавства. Хто є власником приміщення, яке продали з аукціону та що там планують зробити, управлінню охорони історичного середовища не відомо, тому, як зазначила Лілія Онищенко, насамперед з’ясовуватимуть це.

Як написала керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталя Алєксєєва, складуть акт про порушення, накладуть фінансові санкції та розглянуть справу на найближчому засіданні адмінкомісії.

Також планують видати припис про усунення порушень (виготовлення проєкту, погодження його відповідно до вимог законодавства та відновлення пам'ятки), звернуться у новостворену ДІАМ (архбудконтроль) та у поліцію щодо порушення справи за проведення робіт на об'єкті культурної спадщини.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!