На реставрацію Підгорецького замку збирають кошти. Як долучитися

2621 0
Організатори планують зібрати 215 тисяч і відновити частину балконів будівлі.
фото: ipress

фото: ipress

Проект часткової реставрації Підгорецького замку на Львівщині уже зібрав 160 238 гривень на краудфандинговій платформі «На старті». За 34 дні, які залишилися до кінця збірки, організатори  з благодійного фонду «Софос» мають зібрати ще 55 тисяч гривень.

Читайте також: На Львівщині руйнується унікальний храм. Аерозйомка

Суть проекту зводить до того, щоби відновити балконну групу північно-східної сторони замку. Вона уже частково знищена, а решта – в жахливому стані.

Згідно з проектом, заплановано виготовити та встановити нові балясини, парапети та водостік за оригінальними кресленнями та з використанням такого ж матеріалу, який використовували при будівництві, щоб зберегти первинний вигляд палацу.

Зараз фонд підписав угоду про співпрацю з Львівською галереєю мистецтв ім. Б. Г. Возницького та Львівською обласною адміністрацією. Також узгоджено проект на проведення робіт. 

Долучитися до краудфандингового проекту можна за посиланням.

Читайте також: Концесія замку в Підгірцях: шанс на порятунок чи загроза?

Довідка. Палац збудований у 1635-1640 рр. коронним гетьманом Польщі Станіславом Конецпольським під керівництвом відомого архітектора з Венеції Андреа дель Аква за проектом по типу «Palazzo in Fortezzo», тобто «палац у фортеці». Напис латиною при вході «Вінець ратних трудів – перемога, перемога – тріумф, тріумф – відпочинок» відображує призначення маєтку у Підгірцях «для втіхи після тягот військових». Замок був поєднанням магнатської резиденції і оборонної фортеці.

У різні часи тут правили Конецпольські, Собеські, Жевуські та Санґушки. Його красою зачаровувалися королі та митці. Поступово він перетворився в гармонійний унікальний для цієї території ансамбль з багатоярусним парком і костелом, багатими інтер'єрами і великою колекцією картин.

Проте, у часи II Світової війни та після, цей неймовірний палац піддавався руйнації: був розграбований, пережив пожежу та слугував санаторієм. І тільки після 1996 р. замок став частиною Львівської галереї мистецтв та почав довгий шлях до відновлення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!