На реставрацію церкви-пам'ятки у Кугаєві планують виділити понад мільйон гривень

1331 0
Це характерний зразок бойківського типу церков. Згідно з датою, зазначеною на одвірку, його збудували 1693 року.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Храм-пам’ятку національного значення 17 століття у Пустомитівському районі планують внести до переліку об’єктів, які профінансують із обласного бюджету 2021 року, і передбачити на її реставрацію мільйон гривень. Таку ж суму проситимуть виділити у Солонківської громади. Про це повідомили у департаменті архітектури та містобудування ЛОДА.

Читайте також: На Львівщині реставруватимуть церкву, в якій молився Хмельницький

Ініціатива «Врятувати церкву в Кугаєві» стартувала 2012 року. Довкола старовинного храму, який місцева греко-католицька громада вже не використовує, зібралися громадські активісти, митці, волонтери та пам’яткоохоронці зі Львова та околиць. У серпні 2013 року у храмі встановили охоронну та протипожежну сигналізацію. Наразі волонтери купили новий дерев'яний ґонт на перекриття храму. Вже готові і пиломатеріали для реставрації.

Храм у Кугаєві – характерний зразок бойківського типу церков. Згідно з датою, зазначеною на одвірку, його збудували 1693 року. Реставрований коштом громади у 1874 році за отця Олександра Гориновича і провізорів Михайла та Василя Батогів (свідчить напис в інтер’єрі). Ремонт проводили тут також 1985 року. Тоді, зокрема, замінили ґонт. У храмі зберігся іконостас 1702-1806 рр. роботи народних майстрів. Дзвіниця дерев’яна, каркасної конструкції, триярусна, з частково відкритим першим ярусом, датується XVIII ст.

Читайте також: 9 дерев'яних церков Львівщини з висоти пташиного польоту. У мережу виклали відео

У 2010 року на замовлення обласного управління охорони культурної спадщини розробили проєктно-кошторисну документацію, але вона уже не актуальна, у коштів на реставрацію не виділяли.

Нову обласну програму охорони культурної спадщини Львівська обласна рада голосуватиме завтра, 23 лютого. Перелік заходів для неї затвердять на початку березня.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!