На що мають право пацієнти. Роз’яснення МОЗ

2479 0
У Мінздоров’я пояснили алгоритм дій, якщо ви опинилися в ситуації, коли вашому здоров’ю чи здоров’ю близької людини заподіяли шкоди.
фото: uarp.org

фото: uarp.org

  • Коли й куди звертатися щодо неправомірних рішень чи дій медичних працівників


Кожен пацієнт має право оскаржити неправомірне рішення й отримати компенсацію, якщо його здоров’ю заподіяли шкоди. Відповідачем завжди є роботодавець — заклад охорони здоров’я чи лікар-ФОП.

Читайте також: У МОЗ розповіли про права і обов'язки пацієнтів

Фіксація таких скарг — дуже корисний інструмент. Він допомагає довести, що в конкретній лікарні справді були випадки порушення прав пацієнтів. Якщо вам виповнилося 18 років, захищати свої права можна особисто, через представника або ж колективно (коли скаргу подає група людей). Неповнолітні чи недієздатні особи — через законних представників.

Оптимальний варіант — письмове звернення: зареєстрована заява зобов’язує установу надати вам відповідь. Тож якщо особисто приносите заяву, попросіть зареєструвати її, а якщо надсилаєте поштою, то рекомендованим листом чи з повідомленням про вручення. Якщо звернення надсилається електронною поштою, то треба вказувати електронну адресу, на яку має прийти відповідь — це вимога Закону України «Про звернення громадян».

  • Що треба зазначити в заяві

 

​– прізвище, ім’я, по батькові повністю;

​– місце проживання;

​– суть питання і чітке формулювання прохання чи вимоги;

​– якщо ви хочете бути присутнім при розгляді звернення, потрібно це вказати;

​– підпис і дату;

Читайте також: Неймовірно, але факт. Які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

  • Куди можна звертатися зі скаргою


До головного лікаря із письмовою заявою/скаргою і попросіть її зареєструвати (в такому разі вам зобов'язані надати відповідь). Якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я вашого міста чи області з письмовою заявою/скаргою і попросіть вхідний номер (це допоможе дізнаватися хід розгляду вашого питання). В іншому разі зверніться на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади або на гарячу лінію Уряду за телефоном 1545.

Будь-який громадянин має право подати заяву про проведення клініко-експертної комісії в міських, районних, обласних департаментах охорони здоров’я, а також КЕК МОЗ України. Такі комісії контролюють якість надання допомоги і розглядають усі випадки, в яких може йтися про неналежну допомогу пацієнту — від випадків з розбіжністю діагнозів до летальних.

  • Ще один спосіб захисту — звернення до Інспекції з питань захисту прав споживачів. Незалежно від рівня розгляду звернень це завжди безоплатно. Якщо на жодному з етапів не вдалося владнати ситуацію, пацієнт має право звернутися до суду. За безоплатною правовою допомогою можна звернутись до Центрів з надання безоплатної правової допомоги.

 

  • Що робити, якщо ви не погоджуєтеся з рішенням, яке ви отримали після своєї скарги. У цьому випадку ви маєте право подати скаргу до органу або посадової особи вищого рівня. Наприклад, якщо не вдалося владнати ситуацію на рівні головного лікаря — подати скаргу до місцевого департаменту охорони здоров’я. Але не затягуйте — звертатися можна протягом місяця після того, як вас ознайомили з рішенням. Інакше ваш запит можуть відхилити (виняток — поважна причина порушення термінів).

Читате також: Що робити, якщо відмовили у підписанні декларації з лікарем

  • Скільки часу можуть розглядати звернення:


​– до 15 днів — звернення, які не потребують додаткового вивчення
​– до 30 днів — звернення, які потребують додаткового вивчення
​– до 45 днів — звернення, вивчити обставини яких неможливо у 30-денний термін. У такому випадку вас мають обов’язково про це повідомити.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!