Виконком Львова затвердив бюджет розвитку. На освіту додали грошей

1643 0
Найбільші проєкти, які відображаються у бюджеті – це видатки на запровадження електронного квитка, початок будівництва заводу з ТПВ і проєкт будівництво станції з виробницта біогазу.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Проєкт бюджету розвитку на 2021 рік сьогодні підтримав виконком ЛМР. На 25 лютого запланували розгляд документу на сесії Львівської міської ради.

Читайте також: Бюджет розвитку Львова. ЛМР заклала 760 млн грн кредиту, депутати кажуть, що місто не потягне

У проєкті, за який проголосував виконком сьогодні, врахували деякі зауваження депутатського корпусу, які виникли під час обговорень проєкту бюджету наприкінці січня. Зокрема, збільшили видатки на освіту і спорт, та дещо врізали суми, які місто скеровує у статутні фонди ЛКП.   

Загальний обсяг бюджету розвитку у 2021 році становитиме 3 мільярди 707 мільйонів гривень. Торік він становив 3 мільярди 522 мільйони.  Цього року вперше гроші бюджету розвитку передбачають не лише на Львів, Винники і Брюховичі, а й на решту населених пунктів, які увійшли до складу Львівської ОТГ.

Наповнення бюджету розвитку – нерозподілені кошти із загального фонду бюджету міста, а також кошти отримані містом від продажу землі та іншого нерухомого майна. Також у бюджеті розвитку враховані і запозичення.

«Загальні доходи і загальні видатки 3 мільярди 707 мільйонів гривень. На 90 мільйонів збільшуємо доходи від продажу землі. 1 мільярд 798 мільйонів – це кошти із загального фонду. 798 мільйонів – це пайова участь, продаж нежитлових приміщень і продаж земельних ділянок. Пропонується запозичення у сумі 760 мільйонів гривень», – розповіла директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич

Цього року майже мільярд гривень передбачають на сплату боргових гарантій та лізингу.

Переважо гроші із бюджету розвитку місто скеровує на ремонти та будівництво доріг, навчальних закладів, парків, бібліотек. З бюджету розвитку фінансують закупівлі транспорту, виділяють кошти у статутні фонди ЛКП.

Найбільше коштів уже традиційно передбачать на розвиток інфраструктури – це 668 млн грн, але це вдвічі менше ніж торік. 

Ірина Кулинич каже, що найбільші проєкти, які відображаються у бюджеті – це видатки на запровадження електронного квитка, початок будівництва заводу з ТПВ і проєкт будівництво станції з виробницта біогазу.

Також з бюджету розвитку фінансують утілення проєктів-переможців Громадського бюджету, на це у 2021 році планують використати 89 млн грн.

«29 млн передбачили на фінансування тих об’єктів, яким трошечки не вистачило балів, щоби стати переможцями при конкурсі. Також ми збільшили доходи по наступних галузях: Освіта та Спорт  це найбільші, запропоновані, видатки, які були від 2016 оку. Видатки на охорону здоров’я, торік було 209 млн, то зараз плануємо 235 мільйонів гривень», – каже Ірина Кулинич.

Читайте також: У Львові прийняли бюджет на 2021 рік

Наталія Шелестак, голова постійної депутатської комісії з питань бюджету зазначила, що назагал бюджет виглядає доволі збалансовано, утім залишаються ще питання до обговорення.  

«Є деякі питання до наповнення, бачимо що сплата ПДФО за січень не виконується у тому обсязі, який планували. Далі буде видно. Також виконавчі органи пропонують залучити 90 мільйонів від продажу землі, ще не ясно, чи вдасться, що це за земля.  Будемо мати ще декілька питань до обговорення на сесії, зокрема говоритимемо про запозичення. 760 мільйонів запозичень депутати не погодили. Цього року маємо майже мільярд на виплати зобов’язань, гарантій. Ця сума на наступний рік буде ще більшою. Збільшили видатки на освіту, спорт, на медицину», – каже вона.

Від сьогодні і впродовж 10 днів триватимуть громадські обговорення бюджету розвитку, до яких можна долучитись. Також його опрацьовуватимуть депутати. 25 лютого його винесуть на голосування на сесії Львівської міської ради.

Нагадаємо, наприкінці грудня Львівська міськрада затвердила бюджет територіальної громади на 2021 рік. Доходи бюджету визначені у сумі 11 млрд 148 млн 749 тисяч 900 гривень, видатки – 10 млрд 692 млн 249 тис. 900 гривень.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!