На що піде бюджет Львова та як Україна буде виходити з повного блекауту. Підсумки доби

2144 0
Нині 23 грудня та 303 доба героїчного протистояння російській агресії.
Супутникові знімки України після масованих ракетних обстрілів 23 листопада. Фото: NASA

Супутникові знімки України після масованих ракетних обстрілів 23 листопада. Фото: NASA

Ситуація на фронті: У Бахмуті Донецької області росіяни не мають переломного успіху й не прорвали українську оборону. «А локальні рухи в той чи інший бік, вигини фронту бувають. Їхні групи іноді проривалися на околиці Бахмута, але вони були звідти вибиті», – заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

За його словами, на східному фронті, а особливо в районі Бахмута, досягаються дві головні цілі. «Перша – ворог не може системно прорвати, а відтак і йти далі, окуповуючи наш Донбас, а можливо й маючи більш далекоглядні цілі. Друга – щодоби він несе просто неймовірні втрати як для армії 21 століття», – сказав він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Високе Сумської області, Хатне –Харківської, Стельмахівку, Андріївку, Надію, Макіївку, Площанку, Червонопопівку і Діброву – Луганської та Новоселівку, Ямполівку, Яковлівку, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Нью-Йорк, Водяне, Красногорівку і Мар’їнку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 16 ударів по районах зосередження окупантів, знищили три зенітно-ракетних комплекси та один центр БпЛА противника. Також уражені три пункти управління та три склади боєприпасів.

В окупованому Криму росіяни здійснюють інженерне обладнання оборонних позицій вздовж автошляху Красноперекопськ – Джанкой.


Читайте такожУ львівських садках та школах безкоштовно харчуватимуться діти захисників України. Відповідну програму на 2023 рік затвердили на сесії Львівської міської ради;

Акцент дня: Багато коштів «з’їдає» транспорт. На що піде бюджет Львова. У Львові прийняли бюджет міста на наступний рік. Із якими показниками завершуємо 2022-ий і чого чекати в 2023-ому; як завдяки військовим вдалося перевиконати бюджет; які галузі доводиться дотувати найбільше і чому, на що вистачить і забракне коштів; де обіцяний е-квиток; чому в мерії скоротили штат; як місто готується пережити зиму – Tvoemisto.tv запитало в депутатки, голови бюджетної комісії Львівської міськради Наталії Шелестак.

Цитата дня: «Маємо розуміти, що влада не зробила багато з того, що мала, але й чимало зробила з того, що могла! Влада не всесильна, грошей, як було на все, не буде. Маємо розуміти, що ми зараз у воєнному стані, тож є пріоритети. Весь розвиток, який ми планували на 2022 – 2023роки зупинений. Зараз мовиться про виживання, яке залежить не тільки від влади, а й від кожного з нас. Маємо дуже свідомо використовувати ресурси, електроенергію, тепло, берегти їх. Кожен у своїй квартирі має підготуватися так, як йому комфортно. Якщо вам вдалося, допоможіть адаптуватися сусіду. Влада не зможе вирішити всіх проблем, це я вам гарантую, бо бачу і розумію, скільки в нас грошей».

Ключові події:

1. «Ми перемогли росію в битві за думки світу», – Зеленський виступив у Конгресі США. «Але битва досі триває. І ми повинні перемогти кремль на полі битви. Це битва не тільки за землю, за ту чи іншу частину Європи. Це битва не тільки за життя, свободу й безпеку українців чи будь-якого іншого народу, який росія прагне підкорити. Це битва за те, у якому світі житимуть наші діти й онуки та їхні діти й онуки. Вона визначить, чи буде це демократія – для українців і для американців, для всіх. Цю битву не можна заморозити чи відкласти. Її не можна ігнорувати, сподіваючись, що океан чи щось інше захистять самі собою», – зазначив він.

Читайте також: Українців закликають написати есе «Чому США повинні підтримувати Україну?». Це буде ваш внесок у розвиток стратегічного партнерства між країнами;

2. СБУ викрила львівських податківців на розкраданні десятків мільйонів гривень. Трьом високопосадовцям регіонального управління Державної податкової служби повідомлено про підозру.

А також: Під час обшуку у співвласника мережі «Близенько» вилучили 25 млн грн. Підприємство звинувачують у махінаціях із відшкодуванням ПДВ і підозрюють в ухиленні від податків на суму майже 35,4 млн грн. Детективи БЕБ не розкривають імені бізнесмена, однак за даними видання zaxid.net, йдеться про відомого бізнесмена, власника мережі маркетів «Близенько» Олександра Бережанського;

3. Вихід з повного блекауту може зайняти 7-10 днів, – Шмигаль. Премʼєр-міністр зауважив, що уряд готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій, зокрема повного блекауту у великих містах. Керівники ОВА та громад отримали плани реагування на випадок критичних ситуацій.

У великих містах працюватимуть «Пункти незламності», яких буде від 15 до 17 тисяч. Щодо ефективності такого підходу, коли сотні тисяч чи мільйони людей будуть змушені залишити свої квартири, прем’єр наголосив: йдеться не про комфорт, а про виживання.

На цю ж тему: Україна може стабілізувати енергосистему до літа за умови, що не буде нових обстрілів. Кінцева мета росіян зараз це блекаут всієї України, але це в них не вийде;

А також: Стало відомо, коли ситуація зі світлом в Києві може налагодитись. Спеціалісти працюють над ремонтами та над новими схемами перезаживлення;

4. У Львові спростили умови отримання компенсації за генератори. Номінальну потужність генератора знизили до 2,5 кВт, а також спростили перелік документів для ОСББ;

А також: Де у Львові можна заправити авто без світла і розрахуватись карткою. Tvoemisto.tv зібрало підбірку АЗК;

5. Дата Різдва не вплине на наші традиції, бо усі вони мають своє призначення. Поки українські церкви думають над тим, щоб перейти на григоріанський календар, чимало українців самостійно вирішують відзначати Різдво з усім католицьким світом 25 грудня. Етнографиня Леся Горошко-Погорецька пояснює, що зміна дати святкування Різдва ніяк не вплине на дотримання наших традицій;

Читайте також: У Києві не планують скасовувати комендантську годину в новорічну ніч. Великих святкувань на Новий рік та Різдво у столиці не буде;

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!